Πλήρης απασχόληση για χιλιάδες part time συμβασιούχους του Δημοσίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλήρης απασχόληση για χιλιάδες part time συμβασιούχους του Δημοσίου

Μετά το σχέδιο μονιμοποίησης 30.000 συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση φαίνεται πως σχεδιάζει και δεύτερο «χτύπημα» στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για τη μετατροπή των συμβάσεων όλων όσων εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης σε δήμους και περιφέρειες, σε πλήρους απασχόλησης, με αντίστοιχη αύξηση ωραρίου και απολαβών.

Σε διάταξη νόμου στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αναμένεται να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται η δυνατότητα τροποποίησης συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, μειωμένου ωραρίου των εργαζομένων σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών, με αύξηση του ωραρίου εργασίας μέχρι και το ανώτατο όριο της πλήρους απασχόλησης της οικείας εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας, με αντίστοιχη αύξηση των πάσης φύσεως αποδοχών τους.

Με τον τρόπο αυτό περισσότερες από 5.000 συμβάσεις υπαλλήλων part time που δουλεύουν σε Δήμους και Περιφέρειες σήμερα, θα μετατραπούν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με αύξηση του ωραρίου εργασίας τους. Πρόκειται κυρίως για προσωπικό σε ειδικότητες που καλύπτουν ανάγκες καθαρά εποχικού χαρακτήρα (δασοπροστασία, παροχή ναυαγοσωστικών υπηρεσιών, αλλά και φύλαξη σχολικών κτιρίων, οδική ασφάλεια μαθητών κ.λ.π.).

Με τη νέα διάταξη οι υπάλληλοι αυτοί θα μπορούν να διπλασιάσουν τον μισθό τους (με επιβάρυνση του κρατικού προυπολογισμού) και να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη, εφάπαξ και ότι άλλο προβλέπει ο κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης μερικής απασχόλησης με ημερήσια απασχόληση τεσσάρων ωρών, λαμβάνει βασικό μισθό ύψους 546 ευρώ, πολύ παραπάνω από τον αντίστοιχο μισθό ενός part time υπαλλήλου του ιδιωτικού τομέα, που ανέρχεται στα 393,79 ευρώ.

Στον ιδιωτικό τομέα

Μπορεί η μερική απασχόληση να αποτελεί είδος υπο... εξαφάνιση στον δημόσιο τομέα, όμως στον ιδιωτικό κυριαρχεί την τελευταία επταετία της κρίσης. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής εργασία) αντιπροσωπεύουν πια το 53% των νέων προσλήψεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ η part time εργασία έχει αυξηθεί από το 17% στο 40%.

Αλλωστε και ο ίδιος ο ΣΕΒ πρόσφατα παραδέχτηκε πως η μερική απασχόληση έχει διεισδύσει παντού, εκτός από τους τομείς που συμμετέχει το Δημόσιο.

Κατά την ερμηνεία του Συνδέσμου, για το γεγονός της μικρότερης μερικής απασχόλησης στη χώρα μας σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ευθύνεται η συμμετοχή του Δημοσίου στους εν λόγω τομείς, ο έντονος συνδικαλισμός και ο περιορισμένος ανταγωνισμός. Βέβαια ο ΣΕΒ ξεχνά το γεγονός πως οι απασχολούμενοι ως part time είναι κυρίως οι νέοι, που στη χώρα μας αντιμετωπίζουν ανεργία της τάξης του 50%.

Σε ότι αφορά τους κλάδους της οικονομίας που απασχολούν part time εργαζόμενους, είναι κυρίως ο τουρισμός, το εμπόριο και η μεταποίηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider