«Επιταγές» εργασίας 360 ευρώ σε 10.000 ανέργους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Επιταγές» εργασίας 360 ευρώ σε 10.000 ανέργους

Νέο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσω «επιταγής επανένταξης» στην αγορά εργασίας ετοιμάζει ο ΟΑΕΔ, με στόχο την απορρόφηση 10.000 δικαιούχων σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης και γενικά επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, το ποσό που θα λαμβάνει ο κάθε συμμετέχων στο πρόγραμμα για το χρονικό διάστημα της εργασίας του, θα ανέρχεται στα 360 ευρώ το μήνα, όσο δηλαδή είναι και το επίδομα τακτικής ανεργίας. Στην ΚΥΑ ορίζεται ότι οι επιχειρήσεις που έχουν δικαίωμα συμμετοχής δεν πρέπει να απασχολούν πάνω από δέκα εργαζόμενους.

Το πρόγραμμα έχει καθορίσει τη δαπάνη τόσο για το τρέχον έτος (12 εκατ. ευρώ), όσο και για το 2018 που θα είναι 13 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 7 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν το 2019. Από αυτά τα 6 εκατ. ευρώ αφορούν το α’ στάδιο της εκπαίδευσης και τα υπόλοιπα 26 εκατ. ευρώ το β’ στάδιο της απασχόλησης.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι δώδεκα μήνες, από τους οποίους το πολύ οι πέντε μήνες πρέπει να είναι εκπαίδευση και κατάρτιση και οι υπόλοιποι επτά μήνες πρέπει να είναι εργασία. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα όμως, δεσμεύονται να διατηρήσουν όσους απασχολήσουν σε αυτό διάστημα τριών μηνών, επιπλέον του επιχορηγούμενου διαστήματος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ), Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν έως δέκα θέσεις που αντιστοιχούν σε πλήρη απασχόληση και ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και προσλαμβάνουν δικαιούχους «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας», προκειμένου να επανενταχθούν ταχύτερα στην αγορά εργασίας με πλήρες ωράριο.

Σε δύο στάδια

Το πρώτο στάδιο του προγράμματος διαρκεί όσο και το χρονικό διάστημα το οποίο υπολείπεται του δικαιούχου «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» μέχρι τη λήξη της διάρκειας τακτικής επιδότησης. Το διάστημα αυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον το 50% της αρχικής εγκριθείσας επιδότησης, ή της επιδότησης λόγω συνέχισης. Η εγκριθείσα επιδότηση (είτε αρχική είτε λόγω συνέχισης) πρέπει να είναι τουλάχιστον πεντάμηνης διάρκειας. Για τους δικαιούχους επιδόματος μακροχρόνιων ανέργων, πρέπει να υπολείπεται τουλάχιστον δύο μήνες επιδότηση όπως αυτή ορίζεται στην «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Το δεύτερο στάδιο αφορά στο υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση των 12 μηνών για αμιγή απασχόληση.

Οι δικαιούχοι

- Οι άνεργοι δικαιούχοι «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» για τους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησης τακτικής ανεργίας (αρχικής ή συνέχισης). Η εγκριθείσα επιδότηση (είτε αρχική είτε λόγω συνέχισης) πρέπει να είναι τουλάχιστον πεντάμηνης διάρκειας.

- Μακροχρόνια άνεργοι δικαιούχοι «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» για τους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότηση.

Οι ωφελούμενοι άνεργοι και των δύο ανωτέρω κατηγοριών κατά την υπόδειξη τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 οφείλουν να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

Η διάρκεια επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται υποχρεωτικά στους 12 μήνες απασχόλησης και περιλαμβάνει δύο στάδια:

α. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει, το χρονικό διάστημα που υπολείπεται από την πρόσληψη του δικαιούχου «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» στην επιχείρηση μέχρι και τη λήξη της διάρκειας επιδότησης όπως αυτό ορίζεται στην επιταγή επανένταξης (μέχρι 12 μήνες).

β. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που υπολείπεται από τη λήξη του α’ σταδίου και μέχρι να συμπληρωθούν οι 12 μήνες. Ως βάση υπολογισμού για τη συμπλήρωση των 12 μηνών λαμβάνεται η ημερομηνία πρόσληψης. Μετά τη λήξη της επιχορήγησης ακολουθούν τρεις μήνες δέσμευσης (χωρίς επιχορήγηση).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider