Ο αλγόριθμος που προβλέπει την πορεία των μετοχών!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο αλγόριθμος που προβλέπει την πορεία των μετοχών!

Φανταστείτε μια πλατφόρμα που σκανάρει όλα τα δημοσιεύματα, τα tweets και τα σχόλια στο Facebook και «ψαρεύει» τις ειδήσεις που μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές (μετοχές, συνάλλαγμα) μέσα στις επόμενες ώρες. Υπάρχει και καλύτερο: στέλνει ειδοποιήσεις στους επενδυτές για να λάβουν τα μέτρα τους!

Η «έξυπνη» πλατφόρμα είναι πραγματικότητα: ονομάζεται Trading.co.uk και λειτουργεί δοκιμαστικά στη Βρετανία με μεγάλη επιτυχία, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Telegraph. Κάθε μέρα αναλύει 22 δισ. bit δεδομένων από διάφορα social media, όπως Twitter, Facebook, blogs, και ενημερώνει τους εγγεγραμμένους χρήστες εάν διαπιστώσει κάποια «σημαντική μεταβολή» σε επίπεδο διαδικτυακής δραστηριότητας ή «συναισθήματος».

«Στην πλατφόρμα μας, το συμβάν θα εμφανιστεί από δύο ώρες έως 20 λεπτά πριν προκαλέσει μεταβολή των τιμών στο ταμπλό», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Trading.co.uk, Gareth Mann. «Δεν πρόκειται για μια μηχανή ανάλυσης στοιχείων που κάνει προβλέψεις», διευκρινίζει. Ουσιαστικά είναι ένας δείκτης που επισημαίνει στον χρήστη τα γεγονότα που πρέπει να προσέξει γιατί θα επηρεάσουν το πορτοφόλι του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ατύχημα που συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο με το τρενάκι Smiler στο λούνα παρκ Alton Towers στη Βρετανία που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά πέντε άνθρωποι. Η πλατφόρμα Trading.co.uk είχε «αντιληφθεί» το συμβάν μία ολόκληρη ώρα πριν μεταδοθεί από τα μέσα ενημέρωσης και παρασύρει τη μετοχή της Merlin Entertainment σε βουτιά 10%.

Από την πλατφόρμα δεν ξέφυγε ούτε το σκάνδαλο της Volkswagen: ανιχνεύοντας κρίσιμες λέξεις κλειδιά, όπως recall (ανάκληση), cheating (εξαπάτηση), scandal (σκάνδαλο), pollution (ρύπανση) και emissions (εκπομπές), ο αλγόριθμος αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά δύο ώρες νωρίτερα από το κλείσιμο των αγορών τη «μαύρη Παρασκευή». Οι αρχές αποκάλυψαν το σκάνδαλο μετά το κλείσιμο των αγορών και στη συνεδρίαση της Δευτέρας η μετοχή της VW έχασε το 16% της αξίας της.

Σύμφωνα με την εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα, οι χρήστες της ειδοποιήθηκαν επίσης και πριν από μια σειρά σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων, όπως η εξαγορά της SAB Miller από την AB InBev, η απόφαση της Tesco να σταματήσει την πώληση σακχαρωδών ροφημάτων και η ανακοίνωση του νέου επικεφαλής της Barclay's.

«Αυτό που συμβαίνει μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά μπορεί να αλλάξει δραματικά τις αποφάσεις των traders», αναφέρει στην Telegraph ο κ. Mann. «Τα κοινωνικά μέσα είναι μια σπουδαία πηγή πληροφόρησης που πρέπει να χρησιμοποιούν όλοι οι traders και οι εταιρείες που θέλουν να έχουν το προβάδισμα. Εμείς, αυτό που κάνουμε είναι να εντοπίζουμε τις βασικές φράσεις σε μια συζήτηση προτού αυτή γίνει είδηση στο Bloomberg», συμπληρώνει.

Στόχος της πλατφόρμας, η οποία διαθέτει και δωρεάν λειτουργία, δεν είναι να μαντέψει ποιες μετοχές θα ανέβουν ή θα πέσουν, αλλά να ειδοποιεί τους επενδυτές όταν υπάρχει μια «αυξημένη κινητικότητα» γύρω από μια συγκεκριμένη εταιρεία, ώστε να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider