Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα με τον ασφαλιστή σας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα με τον ασφαλιστή σας

Τα ασφαλιστικά συμβόλαια είναι παράξενα, περίεργα και περίπλοκα, ενώ οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι είναι και σε κάποιον βαθμό πωλητές οπότε πολλές φορές τους ενδιαφέρει κυρίως να πουλήσουν και όχι να αναλύσουν τις ανάγκες του πελάτη τους. Αυτοί οι δύο παράγοντες δημιουργούν συχνά πυκνά προβλήματα σε μια ασφάλιση με αποτέλεσμα πολλές υποθέσεις να καταλήγουν στον συνήγορο του κατανολωτή ή ακόμη και στα δικαστήρια.

Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζας της Ελλάδος επιβάλλει κανόνες που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την διαφάνεια στην διαδικασία πώλησης ενός ασφαλιστικού προϊόντος.

Ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις των Πράξεων 30 και 31 της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Ασφαλιστικός ∆ιαµεσολαβητής υποχρεούται πριν από τη σύναψη κάθε ασφάλισης, να ενημερώνει τον υποψήφιο πελάτη για τα προσωπικά του στοιχεία, να συλλέγει σε ειδικό έντυπο τις ανάγκες του, να τις αναλύει, να του παρουσιάζει τις προτάσεις ασφαλιστικής κάλυψης καθώς και να αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους προτείνει την κάθε ασφαλιστική του πρόταση.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να συμπληρώνεται ένα έντυπο «αναγκών», το οποίο υποχρεούται να σας δώσει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, ανάλογα με τον κλάδο ασφάλισης και την πολυπλοκότητα του υπό συζήτηση προϊόντος (ασφάλεια ζωής, υγείας, αυτοκινήτου κ.α.).

Όταν ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής καταλήξει στο κατάλληλο για εσάς πρόγραμμα, υποχρεούται να σας ενημερώνει εγγράφως και να σας διευκρινίσει τους λόγους επιλογής της συγκεκριμένης ασφαλιστικής εταιρίας και του προτεινόμενου προϊόντος.

Προτού υπογράψετε ένα συμβόλαιο θα πρέπει να ζητήσετε από τον ασφαλιστικό μεσολαβητή να σας επεξηγήσει ακόμη και εγγράφως αφενός για τους όρους της ασφαλιστικής σύμβασης που θα υπογράψετε και αφετέρου για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας ως ασφαλισμένου.

Θα πρέπει επίσης να ζητήσετε να σας επεξηγήσει τις συνέπειες της πρόωρης διακοπής ή ακύρωσης ή εξαγοράς του ασφαλιστηρίου και να σας ενημερώσει για το δικαίωμα Εναντίωσης/ Υπαναχώρησης που έχετε.

Και, τέλος, θα πρέπει να ενημερωθείτε για όλες τις εξαιρέσεις που ισχύουν στο συμβόλαιο και τις συνέπειες της μη έγκαιρης καταβολής των ασφαλίστρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider