Μαίνεται η «μάχη» στις ασφαλίσεις υγείας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαίνεται η «μάχη» στις ασφαλίσεις υγείας

Παρά την μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και την υπερφορολόγηση τους ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται έντονος ανταγωνισμός στον κλάδο υγείας, που σύμφωνα με πολλά στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εμφανίζει και τις περισσότερες προοπτικές για το μέλλον.

Στον κλάδο υγείας δραστηριοποιούνται τόσο ελληνικές όσο και πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες με τις τελευταίες να συγκεντρώνουν σχεδόν το 75% των συμβολαίων στην ελληνική αγορά. Τα διάφορα προϊόντα που προσφέρονται δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους, αν και πλέον οι ασφαλιστικές έχουν φροντίσει να ρίξουν σημαντικά το κόστος προκειμένου να προσεγγίσουν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Τα προγράμματα και οι παγίδες τους

Όπως σημειώνει στο insider.gr έμπειρος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής οι περισσότερες ασφαλιστικές έχουν εγκαταλείψει τα παλαιά συμβόλαια ισόβιας διάρκειας και προωθούν νέα προγράμματα ετήσιας ανανέωσης, τα οποία είναι φθηνότερα, αλλά κρύβουν παγίδες για τους ανυποψίαστους ασφαλισμένους.

Η «στροφή» αυτή των ασφαλιστικών εταιρειών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II), η οποία-μεταξύ άλλων- επιβάλει αυστηρότερους κανόνες και όρια κεφαλαιακής επάρκειας για τις ασφαλιστικές. Όπως εξηγούν γνώστες της ασφαλιστικής αγοράς τα ετήσια προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης δεν δεσμεύουν ισοβίως την εταιρεία απέναντι στο πελάτη της, ενώ τα ασφάλιστρα τους μπορούν να αναπροσαρμόζονται σχεδόν ελεύθερα κάθε χρόνο. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρουν για τις ασφαλιστικές τα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα είναι η ευελιξία, καθώς αν μια εταιρεία κρίνει ότι κάποιο πρόγραμμα είναι ζημιογόνο, μπορεί να το σταματήσει, αφού δεν δεσμεύεται για την ισόβια εξυπηρέτησή του.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια υγείας έχουν σημαντικό μειωμένα ασφάλιστρα. Υπολογίζεται ότι το ασφάλιστρο ενός συμβολαίου ετήσιας ανανέωσης μπορεί να είναι έως κατά 25% με 30% φθηνότερα σε σχέση με ένα μέσο ασφάλιστρο ισόβιας διάρκειας. Δεδομένο το οποίο καθιστά τα νέου τύπου νοσοκομειακά προγράμματα ιδιαίτερα ελκυστικά, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, πολλοί ασφαλισμένοι έχουν καταγγείλει ανά καιρούς τις αυξήσεις που σημειώνουν κάθε χρόνο τα ασφάλιστρα των προγραμμάτων υγείας τους, ενώ και για αυτό τον λόγο έχουν επιβληθεί και πρόστιμα στις ασφαλιστικές. Στην αγορά εντοπίζονται φαινόμενα μαζικών αντικαταστάσεων των συμβολαίων ισόβιας διάρκειας καθώς οι ασφαλιστικές προσφέρουν κίνητρα στους πελάτες τους, αλλά και στους ασφαλιστές. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει και στην Εποπτική Αρχή (Τράπεζα της Ελλάδας) πολλές φορές δεν γίνονται απολύτως σαφείς οι επιπτώσεις της μετατροπής με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να αιφνιδιάζονται στην επέτειο της ανανέωσης όταν διαπιστώνουν ότι καλούνται να καταβάλλουν αυξημένο ασφάλιστρο, κάτι που δεν προέβλεπε το προηγούμενο συμβόλαιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider