Ποια επιδόματα ενσωματώθηκαν στο ΚΕΑ και ποιους αφορούν

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια επιδόματα ενσωματώθηκαν στο ΚΕΑ και ποιους αφορούν

Στην κατάργηση τεσσάρων επιδομάτων πρόνοιας (απροστάτευτων τέκνων, ένδειας, σχολικής διαρροής και νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας) που αφορούν πάνω από 20.000 δικαιούχους προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, ενσωματώνοντάς τα στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Η κατάργηση των τεσσάρων επιδομάτων ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή και οι πιστώσεις τους μεταφέρθηκαν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, διότι τα κριτήρια χορήγησης σε όλες τις περιπτώσεις ήταν χαμηλότερα από τα κριτήρια χορήγησης του ΚΕΑ.

Ειδικότερα, το επίδομα απροστάτευτων τέκνων ανερχόταν σε 44,02 ευρώ μηνιαίως, ενώ σήμερα τα παιδιά αυτά παίρνουν τα 50 ευρώ του ΚΕΑ συν 50 ευρώ επιπλέον.

Σε ότι αφορά το επίδομα ένδειας που έδιναν οι δήμοι με δικές τους ad hoc διαδικασίες, το υπουργείο έκρινε πως τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων χορηγούνταν ήταν χαμηλότερα εκείνων του ΚΕΑ. Ταυτόχρονα οι δικαιούχοι τους ήταν και δικαιούχοι του ΚΕΑ, οπότε υπήρχε αλληλοεπικάλυψη.

Το επίδομα σχολικής διαρροής λάμβαναν 5.000 δικαιούχοι (από 25 ευρώ το μήνα) και οι διαδικασίες χορήγησής του δεν ικανοποιούσαν το υπουργείο, οπότε αποφάσισε να το καταργήσει. Συμπεριέλαβε δε στο ΚΕΑ την πρόβλεψη της υποχρεωτικής παρακολούθησης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης αλλά απάλειψε το έξτρα ποσό, πέραν των 50 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί.

Το επίδομα νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας που αφορούσε 5.000 άτομα και δινόταν για 5 μήνες επί 75 ευρώ μηνιαίως προκειμένου να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ. Το υπουργείο αποφάσισε να το καταργήσει καθώς θεώρησε πως οι προϋποθέσεις απόδοσής του ήταν περίπλοκες, χωρίς να το υποκαταστήσει με κάποια άλλη ενίσχυση, παρά με τα προγράμματα Youth Guarantee που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη στην χώρα μας.

Σε ότι αφορά τέλος τα οικογενειακά επιδόματα, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα γίνει καμιά περικοπή στο συνολικό ποσό των 650.000.000 ευρώ, που πληρώνει κάθε χρόνο ο ΟΓΑ. Ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνει ανακατανομή των κονδυλίων, προς όφελος των οικογενειών με ένα ή δύο παιδιά και σε βάρος τρίτεκνων και πολύτεκνων που ενδεχομένως να χάσουν το υψηλό επίδομα που λάμβαναν κάθε χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως από το 2018 όλα τα επιδόματα θα δίνονται από την Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Απονομής των Προνοιακών Επιδομάτων (πρώην ΟΓΑ) και θα απονέμονται με τρόπο ενιαίο, ώστε να πληρώνονται όλοι οι δικαιούχοι του ιδίου προνοιακού επιδόματος ταυτόχρονα και σε μηνιαία βάση.

Η Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Απονομής Προνοιακών Επιδομάτων θα υποστηριχθεί από το τμήμα του ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ και που με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαθέτει, πλέον, σημαντική εμπειρία στην απόδοση προνοιακών επιδομάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider