Πλάνο για τα «κόκκινα ακίνητα» ζητά ο SSM από τις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλάνο για τα «κόκκινα ακίνητα» ζητά ο SSM από τις τράπεζες
Για πρώτη φορά οι τράπεζες υπέβαλαν στον Επόπτη αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό και την αξία των ακινήτων που έχουν στο ενεργητικό τους.

Στόχους για τη διαχείριση των ακινήτων που συσσωρεύουν μέσω των πλειστηριασμών έχει ζητήσει ο SSM από τις ελληνικές τράπεζες που κινδυνεύουν να «πνιγούν» στα ακίνητα.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι η Ντανιέλ Νουί ζήτησε από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να καταθέσουν για πρώτη φορά φέτος, μαζί με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και στόχους μείωσης των ακινήτων που έχουν ανακτηθεί μετά από ρευστοποίηση (REOs) για την επόμενη τριετία. Έτσι, οι τράπεζες έστειλαν στο τέλος Σεπτεμβρίου μαζί με τους στόχους για τα NPEs και στοιχεία για τον αριθμό των ακινήτων και τη λογιστική τους αξία.

Τα αρμόδια τμήματα κάνουν ήδη εσωτερικό reporting για τη διαχείριση των ακινήτων, αναφέρουν πηγές της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά το ίδιο ισχύει για όλον τον κλάδο. Αυτό που αλλάζει είναι ότι, πλέον, θα πρέπει να λογοδοτούν και στη Φρανκφούρτη. Τα κλιμάκια του Επόπτη βρίσκονται στην Αθήνα αυτές τις ημέρες στο πλαίσιο του SREP, του εποπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΕΚΤ στις τράπεζες που εποπτεύει στην Ευρωζώνη. Οι ζυμώσεις περιλαμβάνουν και τη στοχοθεσία των NPEs για τα έτη 2020-2021.

Επιπλέον, στο τραπέζι επόπτη, τραπεζών και κυβέρνησης βρίσκεται και ο Νόμος Κατσέλη που εκπνέει στο τέλος του έτους. Η κυβέρνηση προκίνει τη διατήρησή του με χαμηλότερα όρια προστασίας, ενώ οι τράπεζες αδημονούν να αρθεί το εμπόδιο αυτό -στο οποίο πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν βρει καταφύγιο, όπως υποστηρίζουν. Η άρση της προστασίας θα αυξήσει, όμως, τις ρευστοποιήσεις και οι στόχοι διαχείρισης των ακινήτων από τις τράπεζες θα γίνουν ακόμη πιο απαιτητικοί.

Οι τράπεζες πωλούν 1 στα 4 ακίνητα που αγοράζουν

Όσο και αν ο Επόπτης διαμηνύει ότι οι τράπεζες «δεν είναι εταιρείες real estate», η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Τον τελευταίο χρόνο, οι τράπεζες αγοράζουν μέσω των πλειστηριασμών πολύ περισσότερα ακίνητα από αυτά που πουλούν. Έως το τέλος του 2018, εκτιμάται ότι θα έχουν στο ενεργητικό τους τουλάχιστον 20.000 ακίνητα.

Το πρόβλημα είναι ότι ο αριθμός αυτός διογκώνεται συνεχώς, καθώς το 85% των ακινήτων που «αλλάζουν χέρια» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταλήγουν στις ίδιες τις τράπεζες που τα επισπεύδουν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συστημικής τράπεζας η οποία έχει αποκτήσει από την αρχή του έτους 800 ακίνητα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και εκτιμά ότι στο τέλος του 2018 αυτά θα έχουν γίνει 1.300. Οι πωλήσεις που προγραμματίζει για τα εν λόγω ακίνητα δεν υπερβαίνει τα 330-350 για φέτος.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν πουλούν ούτε το 25% των ακινήτων που χτυπούν στους πλειστηριασμούς μέσω τον καναλιών που διαθέτουν. Αυτά περιλαμβάνουν τις δικές τους δημοπρασίες, όπως είναι το properties4sale.gr της Τράπεζας Πειραιώς ή θυγατρικές εταιρείες ακινήτων, όπως η EPS της Eurobank.

Όπως έχει αναφέρει στο insider.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, «κλειδί» για τη διαδικασία των ρευστοποιήσεων, ώστε να μην περνούν καθόλου τα ακίνητα από τις τράπεζες, είναι η ανασχεδίαση των πλειστηριασμών –ή η δημιουργία χωριστών πλατφορμών στον ιστότοπο κάθε τράπεζας για τα δικά της ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider