Πώς οι τράπεζες θα «ξεκλειδώσουν» τους πλειστηριασμούς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς οι τράπεζες θα «ξεκλειδώσουν» τους πλειστηριασμούς
Το 85% των ακινήτων που «αλλάζουν χέρια» μέσω της πλατφόρμας καταλήγουν στις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες κινδυνεύουν να γίνουν εταιρείες real estate.

Η αναμόρφωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να γίνει εύχρηστη και ελκυστική στους τρίτους, είναι το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών που συσσωρεύουν μεγάλο όγκο ακινήτων από τους πλειστηριασμούς.

«Εάν δεν μπουν περισσότερα τρίτα μέρη στην πλατφόρμα, οι τράπεζες θα πνιγούν τα ακίνητα», παραδέχεται υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος το insider.gr. Η αναμόρφωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να γίνει εύχρηστη και ελκυστική στους τρίτους, είναι το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών που συσσωρεύουν το 85-90% των ακινήτων που «αλλάζει χέρια» στους πλειστηριασμούς.

Από τον Φεβρουάριο που έχουν ξεκινήσει δυναμικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μόνο το 13-14% των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί καταλήγουν σε τρίτους ενδιαφερόμενους. «Έτσι όπως λειτουργεί σήμερα η πλατφόρμα, το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί στο 15-16% το πολύ. Χρειαζόμαστε πιο δυναμικές λύσεις», σημειώνει η ίδια πηγή.

Εκτός από την αναμόρφωση της υφιστάμενης πλατφόρμας eauction.gr, η οποία προϋποθέτει συνεργασία του Συλλόγου Συμβολαιογράφων και των τραπεζικών διοικήσεων, οι τράπεζες εξετάζουν και τη δημιουργία της δικής τους πλατφόρμας, η οποία θα παρουσιάζει τα ακίνητα που εκπλειστηριάζει καθεμία με δυνατότητα αναζήτησης με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, την περιοχή, το είδος του ακινήτου κ.λπ.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου που ξεκίνησε ουσιαστικά να λειτουργεί η πλατφόρμα, έχουν αναρτηθεί 14.000 περίπου ακίνητα, εκ των οποίων έχουν ματαιωθεί ή ανασταλεί μόλις 4.000. Από αυτούς που ολοκληρώνονται, όμως, μόνο το 60% είναι γόνιμοι, δηλαδή εμφανίζεται ενδιαφερόμενος αγοραστής. Εξ αυτών των ακινήτων, το 85% περίπου καταλήγει στην κατοχή των ίδιων των τραπεζών, οι οποίες είτε θέλουν να στηρίξουν την αγορά διαμορφώνοντας το ενδιαφέρον, είτε δεν θέλουν να εκπλειστηριαστούν οι εξασφαλίσεις τους σε πολύ χαμηλές τιμές.

«Χτυπάμε το ακίνητο όταν δεν υπερβαίνει την αξία του δανείου μας. Εάν είναι υψηλότερη η τιμή εκκίνησης, περιμένουμε επανάλειψη του πλειστηριασμού σε χαμηλότερη τιμή», εξηγεί πηγή με γνώση των διαδικασιών.

Έως το τέλος του έτους, έχουν αναρτηθεί περίπου 4.500 πλειστηριασμοί αλλά ο ρυθμός αναμένεται να αυξηθεί, πρώτον γιατί τα ακίνητα των άγονων πλειστηριασμών επιστρέφουν στην πλατφόρμα με χαμηλότερη τιμή και, δεύτερον, γιατί δεν έχουν μπει ακόμη όλες οι τράπεζες εξίσου δυναμικά στη διαδικασία της ρευστοποίησης των ακινήτων.

Με τους φιλόδοξους στόχους, όμως, που κατέθεσαν στον SSM στο τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν δεσμευτεί για μείωση των NPEs κατά 15 δισ. ευρώ μέσω πλειστηριασμών την επόμενη τριετία και για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί θα πρέπει οι πλειστηριασμοί να επισπευτούν και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider