Τον Παύλο Μυλωνά επέλεξε το ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Παύλο Μυλωνά επέλεξε το ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα

Τον Παύλο Μυλωνά επέλεξε το γενικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του insider.gr.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σχεδόν ομόφωνα από τα Ταμείο, αφού οι ψήφοι υπέρ του Παύλου Μυλωνά ήταν 6 και υπέρ του Νικόλαου Καραμούζη 1, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Με την απόφαση αυτή, αποφεύγονται σενάρια περί «αντίστασης» από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σε περίπτωση που η πρόταση του βασικού μετόχου ήταν ο Νικόλαος Καραμούζης, ο οποίος φαίνεται πως δεν απολάμβανε την αποδοχή του προέδρου της ΕΤΕ, Κώστα Μιχαηλίδη, αλλά και της ευρύτερης διοίκησης της τράπεζας.

Ως εκ τούτου, η διαδικασία του διορισμού αναμένεται να συνεχιστεί ομαλά, με αποδοχή της εισήγησης του ΤΧΣ από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ τις επόμενες ημέρες και την οριστική επικύρωση από τη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 26 Ιουλίου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Eurobank, πάντως, δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι αποχώρησε από τη διαδικασία επιλογής αφήνοντας αιχμές για τη διαδικασία επιλογής. «Στην πορεία των συζητήσεων αντιμετώπισα πρωτόγνωρες καταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά:

Η διαδικασία επιλογής

Το μεσημέρι της Τρίτης συνεδρίασε το ΤΧΣ προκειμένου να εξετάσει τις εισηγήσεις του Nomination Committe, οι οποίες περιλάμβαναν δύο πρόσωπα. Ο πρώτος ήταν ο Παύλος Μυλωνάς, αναπληρωτής CEO της τράπεζας, ο οποίος εκτελεούσε χρέη CEO μετά την παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη στις 4 Μαΐου. Ο δεύτερος υποψήφιος ήταν ο Νικόλαος Καραμούζης, απερχόμενος πρόεδρος της Eurobank και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Τον τελευταίο λόγο στη διαδικασία της επιλογής είχε το ΤΧΣ καθώς αποτελεί τον βασικό μέτοχο της Εθνικής Τράπεζας με ποσοστό 40%. Παρότι το όνομα του Νικόλαου Καραμούζη ακουγόταν πολύ έντονα τις τελευταίες ημέρες, καθώς θεωρείται δυναμικό τραπεζικό στέλεχος με πολύ μεγάλη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα που θα ανταποκρινόταν σε «δύσκολες αποστολές» στην ΕΤΕ, ωστόσο, εξίσου ισχυρή ήταν και η υποψηφιότητα του Π. Μυλωνά, του «ανθρώπου της Εθνικής», όπως είχε επισημάνει νωρίτερα το insider.gr.

Ο κ. Μυλωνάς καλείται να αντεπεξέλθει σε ιδιαίτερα απαιτητικό έργο, καθώς παραμένουν τα «καυτά» ανοιχτά θέματα της τράπεζας, με κυριότερο την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και της θυγατρικής στη Ρουμανία.

Ποιος είναι ο Παύλος Μυλωνάς

Ο κ. Μυλωνάς εξελέγη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ τον Ιούνιο του 2014, ενώ εντάχθηκε στο δυναμικό της τράπεζας το 2000. Από το 1995 έως το 2000, εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Οικονομικό Τμήμα του ΟΟΣΑ, ενώ τα έτη 1987-1995 εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από το 1985 έως το 1987, ήταν Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Ο κ. Μυλωνάς είναι κάτοχος πτυχίου στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά-Οικονομικά (Magna cum Laude and Phi Beta Kappa) από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, καθώς και μεταπτυχιακού και διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider