Σήμερα αποφασίζει το ΤΧΣ για τον CEO της Εθνικής Τράπεζας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα αποφασίζει το ΤΧΣ για τον CEO της Εθνικής Τράπεζας

Σε γρίφο για δυνατούς παίκτες εξελίσσεται η κούρσα της διαδοχής στην Εθνική Τράπεζα, μεταξύ Καραμούζη και Μυλωνά, και η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου είναι πλέον ζήτημα ημερών.

Σήμερα, συνεδριάζουν τα όργανα διακυβέρνησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή η Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο, προκειμένου να καταλήξουν σε έναν από τους δύο υποψηφίους που πρότεινε το Nomination Committee την Παρασκευή.

Όσο και αν η υποψηφιότητα του απερχόμενου προέδρου της Eurobank, Νικόλαου Καραμούζη, προκρίνεται από πολλούς ως η πλέον αποτελεσματική, δεδομένων των σοβαρών ανοιχτών ζητημάτων –βλέπε Εθνική Ασφαλιστική– και της αποδοχής που φέρεται να απολαμβάνει και από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να προεξοφλείται ο τελικός νικητής της διαδικασίας.

Η υποψηφιότητα του «ανθρώπου της Εθνικής» και αναπληρωτή CEO, Παύλου Μυλωνά, εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, αποτελεί την ομόφωνη επιλογή της διοίκησης της ΕΤΕ, αλλά και ορισμένων εκ των στελεχών του ΤΧΣ.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον μεγαλύτερο μέτοχο της Εθνικής –που δεν είναι άλλος από το ΤΧΣ που διατηρεί ποσοστό 40% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Εντός της ημέρας, το Ταμείο θα κοινοποιήσει την απόφασή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει εντός των επόμενων ημερών για να αποφασίσει κατά πόσο «συμφωνεί ή όχι» με τη θέση του ΤΧΣ.

Όσο και αν ο Μάρτιν Τζούρντα και η υπόλοιπη διοίκηση του Ταμείου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η βούληση του μεγαλύτερου μετόχου δεν μπορεί να παραβλεφθεί, έχουμε ξαναδεί το… έργο το 2016, όταν η τράπεζα διόρισε πρόεδρο τον Παναγιώτη Θωμόπουλο, σε πείσμα της επιλογής του Δημήτρη Τσιτσιράγκου από το ΤΧΣ.

Η επανάληψη ενός τέτοιου «θρίλερ» στη διαδικασία επιλογής CEO μόνο καλό δεν θα κάνει για την εικόνα της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος που πασχίζει να αφήσει πίσω του τις παθογένειες των προηγούμενων ετών που ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για τη δυσχερή θέση που βρίσκεται σήμερα ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider