Kόκκινα δάνεια 2 δισ. ευρώ πούλησε η Εθνική Τράπεζα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kόκκινα δάνεια 2 δισ. ευρώ πούλησε η Εθνική Τράπεζα

Στην πώληση «κόκκινου» χαρτοφυλακίου συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ προχώρησε η Εθνική Τράπεζα στα fund CarVal Investors και Intrum A, έναντι 120 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο των κόκκινων δανείων περιλαμβάνει μη εξασφαλισμένες απαιτήσεις έναντι καταναλωτικών δανείων και καρτών, καθώς και μικρών επιχειρηματικών δανείων. Το τίμημα της συναλλαγής, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 6% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου, θα ενισχύσει το δείκτη CET 1 της Τράπεζας κατά περίπου 18 μονάδες βάσης.

Το «Earth» είναι το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση μέχρι σήμερα από ελληνική τράπεζα -συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους- καθώς περιλαμβάνει περίπου 300.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 200.000.

Σημειώνεται ότι η τιμή που πέτυχε η Εθνική Τράπεζα είναι η καλύτερη μέχρι στιγμής στην ελληνική αγορά κόκκινων δανείων:

  • Το πρώτο βήμα έκανε τον Οκτώβριο η Eurobank, η οποία πώλησε στην Intrum κόκκινα καταναλωτικά και κάρτες λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μόλις το 3% της αξίας τους.
  • Τον Απρίλιο η Alpha Bank πούλησε πακέτο NPLs συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ (Venus), το οποίο αγόρασε η B2Holding. Για τις απαιτήσεις αυτές, η τράπεζα εισέπραξε το 4,5% του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου.
  • Εντός του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πώληση του Arctos, του κόκκινου πακέτου λιανικής, χωρίς εξασφαλίσεις, της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Εντός του 2018, η τράπεζα προγραμματίζει δύο ακόμη πωλήσεις σε fund, ένα πακέτο επιχειρηματικών με εξασφαλίσεις και ένα με δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τουριστικό κλάδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, οι εταιρείες διαχείρισης επισφαλειών CarVal και η Intrum διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην εξυπηρέτηση αυτού του είδους χαρτοφυλακίων και είναι αναγνωρισμένες για την αξιοπιστία των πρακτικών και μεθόδων τους.

«Η Εθνική Τράπεζα είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην επίτευξη του στόχου της όσον αφορά τη μείωση των NPEs, με τις πωλήσεις να αποτελούν έναν από τους στρατηγικούς της πυλώνες. Το τίμημα αναδεικνύει την ποιότητα του ενεργητικού της Εθνικής Τράπεζας και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη προοπτική ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε σχετικά ο Παύλος Μυλωνάς, ασκών καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής με την ΕΤΕ και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά σε ευκαιρίες που θα προκύψουν μελλοντικά στην ελληνική αγορά, όπου διαβλέπουμε ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό», σχολιάζει ο Τζέιμς Σάκετ, επικεφαλής της CarVal.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider