«Στα αζήτητα» πάνω από τα μισά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στα αζήτητα» πάνω από τα μισά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί

Άγονοι κρίνονται το 60-70% των πλειστηριασμών που διενεργούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις τράπεζες.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία των δύο τελευταίων εβδομάδων, η πλειονότητα των ακινήτων δεν συγκεντρώνουν αγοραστικό ενδιαφέρον, είτε λόγω της μικρής εμπορικής αξίας είτε της υψηλής τιμής εκκίνησης.

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, το 70% των ακινήτων που βγήκαν στο σφυρί έμειναν στα… αζήτητα, ενώ αυτή την εβδομάδα το ίδιο ποσοστό μειώθηκε στο 58%. Σημειώνεται ότι, βάσει της διαδικασίας, τα εν λόγω ακίνητα θα επιστρέψουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μετά από δύο μήνες –εφόσον δεν υπάρξει ρύθμιση της οφειλής και αναβολή– με χαμηλότερη τιμή.

Παρότι η διαδικασία των πλειστηριασμών προχωρά με γοργό ρυθμό το τελευταίο διάστημα, θα χρειαστούν 12 έως 16 μήνες από σήμερα μέχρις ότου να ομαλοποιηθεί η διαδικασία και να δημιουργηθεί μια εύρυθμη αγορά, εξηγεί στο insider.gr ο κ. Παύλος Μυλωνάς, αναπληρωτής γενικός διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. Σημαντική τροχοπέδη είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το άκαμπτο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου να διευκολυνθεί ουσιαστικά η ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων.

Στο σημείο αυτό έχει αναφερθεί επανηλειμμένα η επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, η οποία μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις της από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ζήτησε να υπάρξει πρόνοια ώστε να προστατευτούν οι συμβολαιογράφοι που βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο επεισοδίων από συλλογικότητες που εναντιώνονται στους πλειστηριασμούς.

Έντονη ανησυχία για τις τιμές των ακινήτων

Η μικρή κινητικότητα –προς το παρόν– στην αγορά ακινήτων προκαλεί πονοκέφαλο στις τράπεζες, οι οποίες δεν θέλουν οι τιμές των ακινήτων να υποχωρήσουν κάτω από τα σημερινά επίπεδα, τα οποία είναι ήδη κατά 40% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Για το λόγο αυτό, αγοράζουν οι ίδιες πολλά από τα ακίνητα αυτά, προκειμένου να κρατήσουν τις τιμές σε ένα βιώσιμο επίπεδο, το οποίο θα δικαιολογεί και τα επίπεδα των προβλέψεων στους ισολογισμούς τους.

Αυτό στο οποίο ελπίζουν τράπεζες και κυβέρνηση είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα στην εγχώρια αγορά ακινήτων, κυρίως με επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών χωρίς να χρειαστεί να αναθεωρήσουν ανοδικά τις προβλέψεις έναντι των εξασφαλίσεών τους.

Κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τις τράπεζες που ήδη βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών, εν μέσω stress tests, καθώς θα ενέτεινε την ανάγκη για τυχόν πρόσθετα κεφάλαια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider