Νουί: Τα κόκκινα δάνεια «αδύναμος κρίκος» για τις ελληνικές τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νουί: Τα κόκκινα δάνεια «αδύναμος κρίκος» για τις ελληνικές τράπεζες

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα και αποτελούν τον «αδύναμο» κρίκο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, διαμήνυσε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί.

Όπως σημείωσε η ίδια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια και να επισπευτούν οι διαδικασίες μείωσης των NPLs -πλειστηριασμοί, ρυθμίσεις- προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τα NPLs «τεράστιο πρόβλημα» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στο σημείο αυτό επισήμανε τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις οποίες λειτουργούν οι τράπεζες στην Ελλάδα, μετά από πολυετή οικονομική κρίση, με πρόγραμμα προσαρμογής σε εξέλιξη και capital controls σε εξέλιξη, ωστόσο σημειώνεται πρόοδος γεγονός που αποδεικνύει και η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στη χώρα.

Πάντως, σημείωσε η κ. Νουί, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μεταξύ των οποίων και η αναδιάρθρωση των τραπεζικών διοικήσεων που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία και μεγαλύτερη ειδική εμπειρία των νέων στελεχών. Τόνισε, πάντως, ότι τα νέα διοικητικά στελέχη θα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα προκειμένου να ανταπροκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες.

«Να προστατευτούν οι συμβολαιογράφοι»

Ειδικά για το ζήτημα των πλειστηριασμών, οι οποίοι πλέον γίνονται μόνο ηλεκτρονικά «μετά τις διαμαρτυρίες στα συμβολαιογραφεία» όπως σημείωσε η κ. Νουί, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί το νομικό πλαίσιο που θα εγγυάται και θα διευκολύνει την επίσπευση της διαδικασίας ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι τράπεζες.

Τόνισε δε ότι, στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εγγυηθεί η Πολιτεία την προστασία των συμβολαιογράφων ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς «σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο στην Αττική».

«Στιγμή αλήθειας τα stress tests»

Με αφορμή την εκκίνηση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες την Τετάρτη, με την παράδοση των στοιχείων από τις διοικήσεις στους εποπτικούς φορείς, η κ. Νουί υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες, όπως κάποιος ασθενής που βγαίνει από μακροχρόνια νόσο.

Εξήγησε ότι η διαδικασία επισπεύδεται για τις ελληνικές τράπεζες, με τα αποτελέσματα των τεστ να αναμένονται στις αρχές Μαίου, λόγω της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο.

Σε ερώτηση του insider.gr για το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, η κ. Νουί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμεννει ο ενεργοποίησης ενός τέτοιου μηχανισμού, εξηγώντας ότι είναι ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι στόχοι που έχουν θέσει οι ελληνικές τράπεζες για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 67 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 αποτυπώνουν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν δραστικά το πρόβλημα.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος δήλωσε από την πλευρά του ότι στην επόμενη κρίση το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να είναι πολύ πιο ανθεκτικό και η τραπεζική σύγκλιση στην Ευρωζώνη θα συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική σύγκλιση των κρατών μελών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider