Με χρήματα από το εξωτερικό σώζουν τα ακίνητα από το «σφυρί»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με χρήματα από το εξωτερικό σώζουν τα ακίνητα από το «σφυρί»

Εμβάσματα από τράπεζες του εξωτερικού φέρνουν πολλοί από τους οφειλέτες που αναβάλουν τον πλειστηριασμό των ακινήτων τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αποκαλύπτουν στο insider.gr τραπεζικές πηγές.

Παρότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα ξεκίνησε να «λειτουργεί» στην ουσία την προηγούμενη Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, ήδη τους τρεις μήνες που εφαρμόστηκε το μέτρο, σημαντικό ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να σώσουν το ακίνητό τους. Πολλοί, μάλιστα, από αυτούς θεωρούνται «εξαφανισμένοι» για τις τράπεζες, καθώς έχει χρόνια να κινηθεί το δάνειό τους.

Η περίτρανη απόδειξη ότι πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές, και όχι οφειλέτες με αδυναμία πληρωμής, είναι ότι περιμένουν –κυριολεκτικά– έως το «παρά πέντε» για να προσέλθουν στην τράπεζα για ρύθμιση, καθώς και ότι καταθέτουν μεγάλα ποσά σε μετρητά, τα οποία πολλές φορές ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, πηγές του κλάδου αρκετοί από αυτούς καταθέτουν έναντι μετρητών εμβάσματα από το εξωτερικό, το οποίο σημαίνει ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και αναγκάζονται τώρα να τα επαναπατρίσουν προκειμένου να γλιτώσουν το… σφυρί.

Αναβολή με ρύθμιση μέχρι… νεωτέρας

Σήμερα, Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί 332 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ακόμη περισσότεροι από τους 260 της προηγούμενης εβδομάδας, γεγονός που υποδηλώνει επίσπευση της διαδικασίας, υπό και τις ασφυκτικές πιέσεις των Θεσμών να δούν αποτελέσματα «εδώ και τώρα». Οι μισοί, ωστόσο, από τους πλειστηριασμούς της προηγούμενης Τετάρτης κρίθηκαν άγονοι και τα ακίνητα θα επανέλθουν στην πλατφόρμα σε δύο μήνες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου για τους πλειστηριασμούς της προηγούμενης Τετάρτης, που σηματοδότησαν ουσιαστικά την πραγματική εκκίνηση της διαδικασίας, το 20% των πλειστηριασμών αναβάλλονται λόγω διακανονισμού.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι προκειμένου να αποφύγουν το φαινόμενο «πυροτέχνημα», κατά το οποίο δηλαδή ο οφειλέτης κάνει μεν ρύθμιση για να αναβάλλει τον πλειστηριασμό αλλά δεν εξυπηρετεί τη ρύθμισή του, οι τράπεζες δεν ακυρώνουν τη διαδικασία αλλά την αναβάλλουν, διατηρώντας πλήρη δικαιώματα εκ νέου επίσπευσης.

Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουν ότι οι οφειλέτες δεν θα επαναπαυτούν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη ρύθμισή τους, εφόσον θέλουν να σώσουν το ακίνητό τους.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες από την πλευρά τους δέχονται έντονες πιέσεις να κάνουν γενναίες προτάσεις ρύθμισης του χρέους στους «κόκκινους» οφειλέτες, προσφέροντας άτοκες ρυθμίσεις ή ακόμη και κούρεμα, ανάλογα με την περίπτωση.

Την κατεύθυνση αυτή υποδεικνύει στις ελληνικές τράπεζες και η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, η οποία τόνισε ακόμη μία φορά από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι τα NPLs αποτελούν τον «αδύναμο κρίκο» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και πρέπει οι τράπεζες να προσφέρουν δελεαστικές ρυθμίσεις στους οφειλέτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider