«Μεταφέρονται» στην Αθήνα οι πλειστηριασμοί της Περιφέρειας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μεταφέρονται» στην Αθήνα οι πλειστηριασμοί της Περιφέρειας

Σε διαδικασία fast track μπαίνουν οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα διενεργούνται σχεδόν αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την προσεχή Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.

Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιανουάριο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πιστοποίηση των συμβολαιογράφων που θα είναι διενεργούν τους πλειστηριασμούς με απλή αίτηση στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, ενώ όσοι πλειστηριασμοί δεν διενεργούνται στην περιφέρεια λόγω αποχής των συμβολαιογράφων, θα μεταφέρονται στα συμβολαιογραφεία της Αθήνας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόσφατη γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων της Θεσσαλονίκης δόθηκε το «πράσινο φως» στους συμβολαιογράφους-μέλη της να προχωρήσουν στην πιστοποίησή τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σε περίπτωση που κάποιος συμβολαιογράφος δεν θελήσει να πιστοποιηθεί, ο πλειστηριασμός θα διενεργείται σε άλλο συμβολαιογραφείο της Αττικής.

Τον τόνο για μεγαλύτερη «ευελιξία» έδωσαν οι Θεσμοί στην κυβέρνηση στο EuroWorking Group της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίοι ζήτησαν να αντικατασταθούν άμεσα οι συμβολαιογράφοι που απέχουν από τη διαδικασία, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκτέλεση των πλειστηριασμών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στη διενέργεια των πλειστηριασμών, καθώς αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για να λάβει η χώρα την τελευταία δόση της γ' αξιολόγησης.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, προς το παρόν η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί σε «δοκιμαστικό σωλήνα», καθώς ελάχιστοι από τους αναρτημένους πλειστηριασμούς φτάνουν στην εκτέλεση.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι ρυθμίσεις οφειλών, που γνωρίζουν εντυπωσιακή αύξηση το τελευταίο τρίμηνο, αλλά και οι διαχειριστικές δυσκολίες λόγω αποχής των συμβολαιογράφων αλλά και του γεγονότος ότι πρόκειται για μια νέα διαδικασία που χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής για να αρχίσει να αποδίδει.

Ιδίως μετά τη «μετατροπή» και των φυσικών πλειστηριασμών σε ηλεκτρονικούς από τις 21 Φεβρουαρίου, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τράπεζες και συμβολαιογράφοι είναι πολλές καθώς ο όγκος των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί αυξάνεται κατακόρυφα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider