«Βροχή» οι πλειστηριασμοί από τις 21 Φεβρουαρίου

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βροχή» οι πλειστηριασμοί από τις 21 Φεβρουαρίου

Σε «δοκιμαστικό σωλήνα» εξακολουθούν να βρίσκονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ωστόσο, οι μηχανές αναμένεται να «φουλάρουν» από την επόμενη Τετάρτη που και οι φυσικοί πλειστηριασμοί θα «γυρίσουν» σε ηλεκτρονικοί.

Σήμερα είχαν προγραμματιστεί 23 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μεταξύ των οποίων και ο πλειστηριασμός της επαύλης του διαβόητου εμπόρου όπλων Κωνσταντίνου Δαφέρμου έναντι 55 εκατ. ευρώ, ο οποίος όμως ματαιώθηκε λόγω μη υποψήφιου αγοραστή.

Για τις 21 Φεβρουαρίου έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 68 πλειστηριασμοί, ενώ για την ίδια ημερομηνία έχουν προγραμματιστεί 223 φυσικοί πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Ωστόσο, από τις 21 Φεβρουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται ηλεκτρονικά, μετά από αίτημα των συμβολαιογράφων που κάνουν πολύμηνη αποχή από τη διαδικασία επικαλούμενοι ζητήματα ασφάλειας.

Εάν οι ίδιοι πλειστηριασμοί διενεργηθούν ηλεκτρονικά σε μία εβδομάδα από σήμερα, ο «λογαριασμός» ανεβαίνει στους 291 –αριθμός που συνάδει με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να διενεργεί 1.000 πλειστηριασμούς κάθε μήνα από τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο και 2.000 μηνιαίως για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ελάχιστα ακίνητα φτάνουν στο «σφυρί»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των τελευταίων 2,5 μηνών, προκύπτει ότι ελάχιστοι εκτελούνται, αφού είτε ματαιώνονται γιατί δεν υπάρχει υποψήφιος αγοραστής, είτε δεν φτάνουν ποτέ στο «σφυρί».

Ένα μεγάλο μέρος των οφειλετών προσέρχεται στον γκισέ της επισπεύδουσας τράπεζας και ζητά ρύθμιση και, μάλιστα, η τάση αυτή ενισχύεται με «εντυπωσιακούς ρυθμούς» εμπνέοντας αισιοδοξία στις τράπεζες που πασχίζουν να πιάσουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων.

Μια άλλη μερίδα οφειλετών υπάγονται –κυριολεκτικά– την τελευταία στιγμή στον νόμο Κατσέλη, αν και οι δανειστές έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των δανείων που υπάγονται στην προστατευτική νομοθεσία, ούτως ώστε να μην γίνεται κατάχρηση.

Κάποια άλλα ακίνητα, τέλος, τα αποσύρουν οι ίδιες οι τράπεζες από την πλατφόρμα όταν υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται για πρώτη κατοικία. Είναι θέμα τακτικής να παραμένουν αναρτημένα τα ακίνητα στη λίστα των πλειστηριασμών, ως μοχλός πίεσης προς τους –στρατηγικούς κυρίως– κακοπληρωτές να προσέλθουν για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider