Με αυτά τα σπίτια ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με αυτά τα σπίτια ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Μια μεζονένα 320 τετραγωνικών μέτρων στην Κηφισιά είναι το πρώτο ακίνητο που θα εκπλειστηριαστεί ηλεκτρονικά. Η τιμή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο ανέρχεται σε 698.915 ευρώ, ενώ μαζί της στο «σφυρί» βγαίνουν δύο θέσεις στάθμευσης, με τιμή 10.000 ευρώ έκαστη, ανεβάζοντας τη συνολική τιμή πρώτης προσφοράς στα 718.915 ευρώ.

Συνολικά, με βάση τα στοιχεία που έχουν ήδη αναρτηθεί στο σύστημα, σήμερα θα πραγματοποιηθούν 10 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι αφορούν τόσο ακίνητα όσο και κινητά περιουσιακά στοιχεία και συγκεκριμένα μετοχές.

Πέραν της συγκεκριμένης μεζονέτας, στο «σφυρί» βγαίνουν επιπλέον πέντε θέσεις στάθμευσης σε υπόγειο πάρκινγκ στο επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Νέο Ψυχικό έναντι 9.500 ευρώ έκαστη (συνολικά δηλαδή 47.500 ευρώ).

Επίσης, οικόπεδο 518,75 τ.μ. στο Μορτερό της Νέας Ερυθραίας, επί του οποίου υπάρχει ισόγεια οικία 81,3 τ.μ. καθώς και κατάστημα με πατάρι. Σε αυτή την περίπτωση, η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στα 200.000 ευρώ.

Επιπλέον, στο «ηλεκτρονικό σφυρί» βγαίνει ένα οικόπεδο 545,92 τ.μ. στον Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, με τιμή πρώτης προσφοράς 206.050 ευρώ καθώς και τρία οικόπεδα στην Μαγούλα Ναυπλίου, για τα οποία δεν αναγράφεται η τιμή πρώτης προσφοράς .

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, τουλάχιστον για την πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι τράπεζες αποδείχθηκαν εξαιρετικά διστακτικές, καθώς όχι μόνο ο αριθμός είναι αρκετά περιορισμένος, αλλά και –με εξαίρεση της μεζονέτας των 320 τ.μ. ουσιαστικά δεν βγάζουν στο σφυρί οικιστικά ακίνητα.

Επίσης, φαίνεται να τηρούν το «άτυπο μορατόριουμ» που έχουν συνάψει με την κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο δεν θα εκπλειστηριάσουν ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ.

Συνολικά, και σύμφωνα πάντα με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μέχρι το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα 46 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Εντούτοις, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περιμένουν το σημερινό, πρώτο τεστ, ώστε να βεβαιωθούν ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από σήμερα πραγματοποιούνται και «κανονικοί» πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, οι οποίοι μάλιστα είναι πολλοί περισσότεροι. Μόνο για σήμερα είναι προγραμματισμένοι 187 πλειστηριασμοί, ενώ συνολικά μέχρι το τέλος του έτους φτάνουν τους 826.

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχει αναβληθεί επανειλημμένα τον τελευταίο χρόνο, δοκιμάζοντας τις αντοχές τόσο των δανειστών, όσο και των ίδιων των τραπεζών. Χαρακτηριστική ήταν η έντονη αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκου Καραμούζη, που με ανάρτησή του στο Twitter εξαπέλυσε επίθεση σε όσους υπονομεύουν τη διαδικασία.

Οι πιέσεις προς τις τράπεζες είναι πλέον ασφυκτικές, καθώς οι στόχοι απομείωσης των NPΕs για το 2018 και το 2019 είναι πολύ πιο απαιτητικοί και το μείγμα της μείωσης θα πρέπει να αλλάξει ριζικά. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι πιστωτές πιέζουν έως και τριπλασιασμό των πλειστηριασμών το 2018, σε σύγκριση με το 2017 που διενεργήθηκαν λιγότεροι από 7.000 πλειστηριασμοί.

Για το λόγο αυτό, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των Θεσμών που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, νέο κύκλο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως τις αρχές του έτους.

Όπως έχει επισημάνει το insider.gr, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών είναι στρατηγικής σημασίας για τρεις λόγους:

Πρώτον, οι τιμές των ακινήτων που θα εκπλειστηριαστούν μέσω της πλατφόρμας θα αποτελέσουν τη βάση για να εκτιμηθεί η τρέχουσα αξία των εξασφαλίσεων έναντι των δανείων που έχουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους. Αυτό θα αποτελέσει «οδηγό» για τα σενάρια που θα εξετάσουν η ΕΚΤ και η EBA στα stress tests τον Φεβρουάριο, με στόχο την όσο πιο ακριβή εκτίμηση των προβλέψεων έναντι απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Δεύτερον, οι τρέχουσες αξίες θα αποτελέσουν τη βάση για την πώληση των επιχειρηματικών δανείων στα funds. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι τράπεζες σχεδιάζουν το 2018 να προχωρήσουν σε πώληση των μικρών επιχειρηματικών δανείων σε «πακέτα», αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένας «οδικός χάρτης» προκειμένου να τιμολογηθούν οι προς πώληση απαιτήσεις, ώστε να νιώθουν και οι αγοραστές ότι έχουν στα χέρια τους μια ασφαλή εκτίμηση της αξίας των εξασφαλίσεων.

Τρίτον, καίριος παράγοντας για την επιτυχία των στόχων είναι να πειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ότι εάν δεν εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα έχουν κυρώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider