Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ οι διοικήσεις των τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ οι διοικήσεις των τραπεζών

Στο μικροσκόπιο του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας μπαίνουν από την επόμενη εβδομάδα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές της εβδομάδας καταφθάνει στην Αθήνα η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) Daniele Nouy λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει στην Αθήνα το στέλεχος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας θα βρεθούν όλα τα θέματα που συνδέονται με την λεγόμενη εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών και κυρίως τα ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν την πολιτική αμοιβών και προνομιών που απολαμβάνουν τα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Απο ελληνικής πλευράς οι τραπεζίτες με τους οποίους, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί η κα Nouy θα επιχειρήσουν να την πείσουν έτσι ώστε να ασκήσει όση επιρροή διαθέτει προκειμένου η Κυβέρνηση να χαλαρώσει τα αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας που έχει θέσει για τις διοικήσεις των τραπεζών.

Ο Νόμος 4340/15 επιβάλλει μεταξύ άλλων τρία τουλάχιστον από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να διαθέτουν τουλάχιστον δεκαετή διεθνή εμπειρία εκ των οποίων τουλάχιστον τρία έτη ως μέλος διοικητικού συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος ή εταιρίας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Επίσης θέτει ασυμβίβαστο στην περίπτωση που μέλος του δ.σ κατείχε τα τελευταία τρία έτη ανώτατη θέση στο Δημόσιο.

Οπως εκτιμούν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς τα περισσότερα μέλη των σημερινών διοικήσεων δεν πληρούν τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο νομοθέτης. Ετσι έχουν επιδοθεί σ΄ ένα αγώνα να πείσουν τόσο τη Φρανκφούρτη όσο και την Κυβέρνηση ώστε να υπάρξει τροποποίηση των κριτηρίων ή τουλάχιστον μία πιο διασταλτική ερμηνεία τους.

Κρίσιμο σημείο για την εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί η πολιτική αμοιβών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διοικήσεις και το ανώτερο μάνατζμεντ των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να αμοίβονται περισσότερο γενναιόδωρα απ΄ότι προβλέπει ο παραπάνω νόμος.

Σύμφωνα με αυτόν οι αποδοχές δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ καταργούνται οι πάσης φύσεως πρόσθετες απολαβές (bonus) για το χρονικό διάστημα που το πιστωτικό ίδρυμα συμμετέχει στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Μάλιστα αρμόδιο για να ελέγξει τις αμοιβές αυτές καθίσταται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο όμως μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου και περιστολής τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insider.gr, τόσο η Κομισιόν όσο και ο SSM χαρακτηρίζουν μεγάλες και μη συμβατές με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών τις αμοιβές των μη εκτελεστικών προέδρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider