«Μαχαίρι» στις αμοιβές των προέδρων των ελληνικών τραπεζών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαχαίρι» στις αμοιβές των προέδρων των ελληνικών τραπεζών

Μεγάλες και μη συμβατές με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών που έχει εγκρίνει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρούν Κομισιόν, ΕΚΤ και SSM τις αμοιβές των μη εκτελεστικών προέδρων των ελληνικών τραπεζών.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήδη από το 2013 είχε αναλάβει έναντι της DG COMP συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός των αμοιβών των υπαλλήλων και των διοικητικών στελεχών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, το ΤΧΣ δεν πίεσε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ αποδέχθηκαν οι αμοιβές των εκτελεστικών διευθυντών των τραπεζών να μην αποσυνδεθούν από τις αποδοχές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο η συναίνεση τους αυτή δεν αφορούσε και στις αμοιβές των μη εκτελεστικών προέδρων των ελληνικών τραπεζών, τις οποίες πλέον θέτουν στο στόχαστρο.

Συγκριτικά στοιχεία των Ευρωπαϊκών θεσμών δείχνουν πως το 2015 η μέση ετήσια αμοιβή των προέδρων των Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Εθνικής ήταν στα 266.683 ευρώ, ενώ αθροιστικά ανήλθε σε 1,074 εκατ. ευρώ. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Josef Ackermann το 2015 έλαβε συνολικά 68.000 ευρώ, ενώ ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της πορτογαλικής Millennium BCP Antonio Vitor Martins Monteiro είχε αποδοχές 112.500 ευρώ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το νόμο 4340/2015 για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει έως τα τέλη Ιουνίου 2016 με τη βοήθεια ανεξάρτητου συμβούλου διεθνούς εμβέλειας και κύρους, να αξιολογήσει το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, αφού προηγουμένως θεσπιστούν κριτήρια σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η αναφορά στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές δεν εισήχθη τυχαία στο νόμο, καθώς μεταξύ άλλων στοχεύει στην εναρμόνιση των αμοιβών των μη εκτελεστικών προέδρων των ελληνικών τραπεζών με τις αμοιβές που ισχύουν σε χώρες με αντίστοιχα χαρακτηριστικά με την Ελλάδα και ειδικά σε τράπεζες όπως οι ελληνικές οι οποίες έχουν λάβει κρατική ενίσχυση.

Το πλέον σημαντικό για τους θεσμούς είναι πως μέσα από την αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών θα γίνει ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ των στελεχών με εκτελεστικά καθήκοντα και αυξημένη ευθύνη, έναντι των μη εκτελεστικών.

Το 2015 οι αμοιβές των Διευθυνόντων Συμβούλων των ελληνικών τραπεζών ήταν κατά μόλις 34.000 ευρώ υψηλότερες κατά μέσον όρο από εκείνες των προέδρων, ενώ σε μια ελληνική συστημική τράπεζα ο CEO και ο πρόεδρος είχαν ακριβώς τις ίδιες αμοιβές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider