Στο 3% της αξίας πουλά τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια η Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 3% της αξίας πουλά τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια η Eurobank

Με discount 97% πουλά κόκκινα καταναλωτικά δάνεια αξίας 1,5 δισ. ευρώ η Eurobank, για τα οποία θα εισπράξει 45 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Intrum.

Από αυτό το πακέτο δανείων, τα 620 εκατ. ευρώ εμφανίζονται στον ισολογισμό της, στο ποσοστό προβλέψεων που υπερβαίνει το 90%, ενώ τα υπόλοιπα 880 εκατ. ευρώ έχουν ήδη απομειωθεί από το ενεργητικό της.

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά η πώληση είναι ουδέτερη για την Τράπεζα τόσο σε όρους χρηµατοοικονοµικού αποτελέσµατος όσο και επίπτωσης στα εποπτικά της κεφάλαια. Το discount 97%, όμως, δίνει μια τάξη μεγέθους της τιμής στην οποία θα πωλήσουν τα κόκκινα –μη εξασφαλισμένα- δάνειά τους και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Η διαχείριση του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου της Eurobank, το οποίο αποτελείται κυρίως από καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, παραμένει στη Financial Planning Services S.A (FPS), η οποία είναι 100% θυγατρική της Eurobank. Η πώληση αποτελεί µέρος του πλάνου της Eurobank για τη µείωση των NPEs το 2017 και αναµένεται να ολοκληρωθεί εντός του δ’ τριµήνου του 2017.

«H Eurobank τηρώντας τη δέσµευσή της έναντι των εποπτικών αρχών και των µετόχων της για την µείωση του χαρτοφυλακίου µη εξυπηρετούµενων δανείων της µέσω ενεργούς διαχείρισης συνήψε µια σηµαντική συµφωνία για την πώληση στην Intrum µη εξυπηρετούµενων καταναλωτικών δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις. Είµαστε πολύ ικανοποιηµένοι που ολοκληρώνουµε σήµερα αυτή τη συµφωνία µε τον µεγαλύτερο διαχειριστή απαιτήσεων στην Ευρώπη ο οποίος είναι ιδιαιτέρως γνωστός για τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης που εφαρµόζει» δήλωσε ο διευθύνων σύµβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

«Αυτή η επένδυση είναι στρατηγικά σηµαντική καθώς καθιστά την Intrum έναν δυνατό συνεργάτη για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες διαθέτουν σηµαντικά χαρτοφυλάκια µη εξυπηρετούµενων δανείων τα οποία πρέπει να διαχειρισθούν. Πιστεύουµε ότι η ελληνική οικονοµία όσον αφορά τη διαχείριση των πιστωτικών απαιτήσεων προσφέρει σηµαντικό πεδίο ανάπτυξης για την Intrum η οποία κατέχει ήδη ηγετική θέση στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Intrum, Mikael Ericson.

Τα κόκκινα δάνεια φλέγον ζήτημα του 2018

Οι τράπεζες δέχονται αφόρητες πιέσεις να εξυγνιάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) που κυμαίνονται στα επίπεδα των 100 δισ. ευρώ. Οι στόχοι για το 2017 φαίνεται πως επιτυγχάνονται οριακά, ωστόσο για το 2018 και 2019 είναι αρκετά φιλόδοξοι και εκφράζονται ανησυχίες κατά πόσο θα εκπληρωθούν.

Ενόψει και των stress tests στις αρχές τους έτους, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών και η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του προγράμματος προσαρμογής. Με ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η ΕΚΤ προχωρά στη λήψη προλητπικών μέτρων προκειμένου να αναγκάσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης να σχηματίζουν προβλέψεις εγκαίρως για τα νέα NPLs, ώστε να μην συσσωρεύονται στο εξής τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider