«Χαλινάρι» στα κόκκινα δάνεια βάζει η ΕΚΤ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χαλινάρι» στα κόκκινα δάνεια βάζει η ΕΚΤ

Διορία δύο ετών δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις τράπεζες για να σχηματίσουν προβλέψεις για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) για τα οποία δεν διαθέτουν επαρκείς εξασφαλίσεις.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του insider.gr, οι προβλέψεις αυτές θα αφορούν στα νέα NPLs, δηλαδή τα δάνεια που θα «κοκκινίσουν» μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 (πάνω από 90 ημέρες καθυστέρηση). Με αυτόν τον τρόπο, η κεντρκή τράπεζα λαμβάνει μέτρα ώστε να μην επιτρέψει τη συσσώρευση νέων κόκκινων δανείων που συμπιέζουν τη χρηματοδοτική ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, ιδίως στα κράτη της περιφέρειας όπου οι δείκτες NPLs είναι υψηλότεροι.

Αυτό σημαίνει ότι ο αντίκτυπος της νέας οδηγίας της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι περιορισμένος, αφού τα κόκκινα δάνεια που έχουν συσσωρευτεί στο χαρτοφυλάκιό τους αφορούν προηγούμενα έτη. Σε περίπτωση που «σκάσει» ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο έχει ρυθμιστεί, δεν θα περιλαμβάνεται στη νέα πρόβλεψη, καθώς εντάσσεται στο απόθεμα των κόκκινων δανείων.

Με τη συμπληρωματική οδηγία που εξέδωσε σήμερα, Τετάρτη, η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις 100% για το μη εξασφαλισμένο τμήμα των κόκκινων δανείων εντός δύο ετών. Για NPLs καλύπτονται με εξασφαλίσεις, ο ορίζοντας προβλέψεων διαμορφώνεται στα επτά έτη καθυστέρηση. Εάν μία τράπεζα δεν σχηματίσει πρόβλεψη 100% για ένα δάνειο, θα πρέπει να τεκμηριώσει πλήρως την επιλογή της αυτή.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΚΤ, όσες τράπεζες έχουν συσσωρεύσει υψηλά επίπεδα NPLs στα χαρτοφυλάκιά τους –συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών– θα υποχρεούνται να υποβάλουν το α’ εξάμηνο του 2018 στρατηγικές διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς και τους στόχους τους για απομείωση του «κόκκινου» δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την πρόοδο των τραπεζών στη μείωση των κόκκινων δανείων. Στις 30 Νοεμβρίου, θα διοργανώσει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης στις εγκαταστάσεις της στη Φρανκφούρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider