Τράπεζες: Σφικτό χρονοδιάγραμμα για stress test και «κόκκινα» δάνεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Σφικτό χρονοδιάγραμμα για stress test και «κόκκινα» δάνεια

Αιφνιδιασμένα εμφανίζονται τα τραπεζικά στελέχη από την είδηση ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να ξεκινήσει τα stress tests των ελληνικών τραπεζών στα τέλη Φεβρουαρίου, με στόχο να προσδιορίσει έως τον Ιούνιο το αργότερο πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες.

Αν και δεν θεωρούν αρνητική αυτή την εξέλιξη, μιλώντας στο Ιnsider.gr, εκφράζουν την απορία τους για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας.

Να σημειωθεί πως κλιμάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος διενεργεί από τον Ιούλιο έλεγχο για λογαριασμό του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) σε όλα τα δάνεια, ενήμερα, ρυθμισμένα, προβληματικά και κόκκινα, της Εθνικής και της Alpha Bank, διαδικασία που έχει διαρκέσει 12 εβδομάδες και ολοκληρώνεται στα τέλη της εβδομάδος.

Αμέσως μετά, το κλιμάκιο θα μεταφερθεί για την ίδια διαδικασία στη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς. Και θα απαιτηθεί αντίστοιχος χρόνος έως τα Χριστούγεννα προκειμένου να γίνει η ίδια έρευνα στις δύο τράπεζες.

Πλέον, Τράπεζα της Ελλάδος και SSM, παράλληλα με τους ελέγχους στα ανοίγματα των τραπεζών, θα λάβουν από τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και πρόσθετα στοιχεία προκειμένου να διενεργήσουν τα τεστ αντοχής. Εάν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα τα αποτελέσματα των κεφαλαιακών ελέγχων μπορεί να είναι έτοιμα ακόμη και στο πρώτο μισό του Μαΐου.

Χρηματιστηριακές πηγές υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα των stress tests δεν πρέπει να θεωρείται αρνητικό, αφενός λόγω της θεμελιώδους θέσης των ελληνικών τραπεζών, η οποία είναι γενικά η ίδια σε σύγκριση με το 2015 και αφετέρου λόγω του γεγονότος πως οι μακροοικονομικές προοπτικές πολύ καλύτερες σε σύγκριση με το 2015.

«Δεδομένης της αβεβαιότητας που επανεμφανίστηκε πρόσφατα, ως αποτέλεσμα της στάσης του ΔΝΤ, πιστεύουμε ότι κάθε πρωτοβουλία για την προώθηση του stress test είναι μια μάλλον θετική εξέλιξη», αναφέρει σχετικά σε σημερινό της report η Eurobank Equities.

Να σημειωθεί πως χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης ερωτηθείς από το Ιnsider.gr για την επίσπευση των stress test εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη και δήλωσε ότι «ενδεχομένως μια τέτοια απόφαση να υποδηλώνει μιας μορφής άτυπου συμβιβασμού ανάμεσα στους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ προκειμένου το δεύτερο να αποσύρει την αξίωσή του για διενέργεια ελέγχου στο ενεργητικό των τραπεζών (AQR)».

Αντίστοιχα θετική ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος, κύκλοι της οποίας συμφώνησαν με την εκτίμηση του κ. Χουλιαράκη ότι η επίσπευση των τεστ αντοχής είναι καλή εξέλιξη και ότι πίσω από αυτή υπάρχει μιας μορφής συμβιβασμός ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider