Η Ελλάδα διαθέτει το 8ο πιο ισχυρό κεφαλαιακά τραπεζικό σύστημα στην ευρωζώνη

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελλάδα διαθέτει το 8ο πιο ισχυρό κεφαλαιακά τραπεζικό σύστημα στην ευρωζώνη

Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να θεωρούνται πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και ικανές να αντιμετωπίσουν πιθανά σοκ ή ακραίες καταστάσεις, ωστόσο στη σχετική κατάταξη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) ως προς το δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας Ι (Common Equity Tier I) η Ελλάδα κατατάσσεται όγδοη στο σύνολο της ευρωζώνης παρά το κεφαλαιακό απόθεμα των 31 δισ. ευρώ που διαθέτουν οι συστημικές τράπεζες.

Μάλιστα, η επίδοση αυτή επιτυγχάνεται με την αναγνώριση αναβαλλομένων φορολογικών απαιτήσεων ως εποπτικό κεφάλαιο, κάτι που όμως ισχύει και για άλλες τράπεζες χωρών της ζώνης του ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας Ι των ελληνικών τραπεζών ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ που διαμορφώνεται στο 13,72%!

Στην κατάταξη με τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες βάσει του Common Equity Tier I την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Φινλανδία με δείκτη 22,38%, ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 20,66%, η Λιθουανία με 19,73%, η Λετονία με δείκτη 18,91%, η Ιρλανδία με μέσο Common Equity Tier I 18,25%, η Σλοβενία με 17,99%, το Βέλγιο με 17,35%, η Ελλάδα με δείκτη 17,01% είναι όγδοη και εν συνεχεία ακολουθούν οι Ολλανδία (15,31%), Κύπρος (15,26%), Γερμανία (15,04%), Γαλλία (13,67%), Αυστρία (13,11%), Ισπανία (12,59%), Μάλτα (12,57%), Ιταλία (10,49%) και η τελευταία η Πορτογαλία με Common Equity Tier I στο 10,22%.

Το εάν οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα υφιστάμενα εποπτικά τους κεφάλαια στο 17,01% θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πόσο γρήγορα θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία ανέρχονται στο 45,8% του χαρτοφυλακίου τους.

Αυτό θα καταδειχθεί από τον τρέχοντα έλεγχο στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια που ξεκίνησαν ο SSM και η Τράπεζα της Ελλάδος και κυρίως από το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής που θα διενεργηθούν εντός του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider