Τη σκυτάλη των ομολόγων «παίρνουν» οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τη σκυτάλη των ομολόγων «παίρνουν» οι τράπεζες

Με το βλέμμα στραμμένο στην ομολογιακή αγορά είναι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες περιμένουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές για να εκδώσουν τα δικά τους ομόλογα μετά το καλοκαίρι.

Ανώτατες τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι «κοιτάζουν» μια πιθανή έκδοση ομολόγου από το φθινόπωρο, προκειμένου να αξιοποιήσουν το θετικό momentum που έχει διαμορφωθεί στην αγορά μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και την κρατική έκδοση που αναμένεται εντός των ημερών.

Ήδη η Alpha Bank έχει ανακοινώσει επίσημα την πρόθεσή της να στραφεί απευθείας στο επενδυτικό κοινό εντός του επόμενου 12μήνου, διαπιστώνοντας συνεχή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά. Από την κίνηση αυτή, οι τραπεζίτες προσδοκούν μια «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους διεθνείς επενδυτές προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή στη φθηνή διατραπεζική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, και οι υπόλοιπες τράπεζες εξετάζουν την έκδοση ομολόγου που θα λειτουργήσει ως «διαβατήριο» για τη φθηνή και τεράστια διατραπεζική αγορά. Προς το παρόν, πάντως, βρίσκονται δεμένες στο άρμα του ELA, της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία τους κοστίζει ακριβά στο 1,5%. Στη διατραπεζική αγορά, όμως, εφόσον ανακτήσουν τον επενδυτικό βαθμό (investment grade), θα μπορούν να δανειστούν με μηδενικό επιτόκιο.

Αυτό σημαίνει, κατ’ επέκταση, πιο φθηνό δανεισμό και από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ενδεικτικά, τα στεγαστικά επιτόκια σήμερα κυμαίνονται στα επίπεδα του Euribor + 3% ή 4%. Εφόσον, όμως, κατορθώσουν τα ελληνικά ιδρύματα να δανείζονται με επιτόκια κοντά στο Euribor, θα κλείσει και η ψαλίδα μεταξύ διατραπεζικού δανεισμού και χορηγήσεων, το οποίο θα δώσει ώθηση στην οικονομία γενικότερα.

Η πορεία προς την ομαλοποίηση, βέβαια, είναι αργή και σταδιακή αλλά είναι σημαντικό οι τράπεζες να βάλουν τώρα τις πρώτες βάσεις, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider