Ποδαρικό με 5.000 απολύσεις στις τράπεζες

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποδαρικό με 5.000 απολύσεις στις τράπεζες

«Ψαλίδι» σε θέσεις εργασίας αλλά και σε καταστήματα φέρνει το 2016 στον τραπεζικό κλάδο. Μέσα στη νέα χρονιά, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 5.000, ενώ αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα κλείσουν περισσότερα από 300 υποκαταστήματα.

Η εξέλιξη αυτή έχει «κλειδώσει», καθώς οι μειώσεις στο προσωπικό αλλά και στο δίκτυο προβλέπονται από τα σχέδια κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης που ήδη έχουν καταθέσει στις Βρυξέλλες οι ελληνικές τράπεζες.

Σε απόλυτους αριθμούς, στο τέλος του 2009 οι τραπεζικοί όμιλοι στην Ελλάδα απασχολούσαν 66.969 άτομα. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στα 46.236 άτομα, ενώ, στο τέλος του 2018, με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, αναμένεται να πέσουν στους 35.000. Δηλαδή συνολικά η μείωση θα ξεπεράσει το 45%.

Πλέον, αυτό που μένει να αποκαλυφθεί είναι ο τρόπος που θα γίνει η μείωση του προσωπικού. Μέχρι πρότινος –την τελευταία τριετία- οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε «χρυσές» εθελούσιες, δίνοντας σημαντικά οικονομικά κίνητρα σε όσους άφηναν τις θέσεις τους. Τα επιπλέον χρήματα έφταναν ακόμη και τους 14 μισθούς, πέραν της νόμιμης αποζημίωσης, «χρυσώνοντας» το χάπι για όσους κλήθηκαν να αποχωρήσουν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως αναφέρουν χρηματοπιστωτικά στελέχη, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι όροι για την αποχώρηση θα είναι εξαιρετικά πιο φειδωλοί. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι αρκετά πιθανό να μην υπάρξει καν πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, αλλά οι όποιες μειώσεις προσωπικού να γίνουν μέσω απολύσεων.

Παράλληλα, οι τράπεζες δεν πρόκειται να αναπληρώσουν τις θέσεις που θα μείνουν κενές μέσω συνταξιοδότησης παλιών στελεχών τους, μειώνοντας έτσι έμμεσα τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Και εσωτερικές ανακατατάξεις

Πέραν της μείωσης του προσωπικού, σημαντικές θα είναι και οι εσωτερικές ανακατατάξεις στα τμήματα των τραπεζών, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν από το 2015 και θα κορυφωθούν μέσα στη νέα χρονιά. Προτεραιότητα για το 2016 είναι η διαχείριση των επισφαλειών και έτσι οι τράπεζες ενισχύουν σταθερά τις σχετικές εσωτερικές διευθύνσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο φόρτο εργασίας.

Ουσιαστικά, οι τράπεζες μεταφέρουν εργαζομένους από τα καταστήματα στις εσωτερικές υπηρεσίες, καθώς η ζήτηση για νέα χρηματοπιστωτικά προϊόντα βρίσκεται στο ναδίρ. Οι ίδιοι άνθρωποι που πριν πέντε ή 10 χρόνια έδιναν μαζικά στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, τώρα επικοινωνούν με τους δανειολήπτες, ζητώντας τους να έρθουν για να ρυθμίσουν το χρέος τους. Καθώς μάλιστα έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο νομικό πλαίσιο, που προβλέπει επικοινωνία με όλους τους κατόχους επισφαλών δανείων, η ανάγκη για τη στελέχωση των συγκεκριμένων τμημάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Έρχεται μείωση καταστημάτων

Αντίστοιχα, σε κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, προσανατολίζονται οι συστημικές τράπεζες μέσα στο 2016. Αφενός η μείωση των συναλλαγών λόγω και των capital controls και αφετέρου η κάθετη πτώση στη χορήγηση νέων δανείων δεν δικαιολογούν το μέγεθος του τρέχοντος δικτύου. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, λόγω του μπαράζ των συγχωνεύσεων και εξαγορών των τελευταίων ετών, υπάρχουν ακόμα καταστήματα της ίδιας τράπεζας σε απόσταση λίγων μέτρων μεταξύ τους. Έτσι, εντός του 2016, προτεραιότητα είναι και το «ξεκαθάρισμα» του δικτύου. Σε απόλυτους αριθμούς, στο τέλος του 2009 στην Ελλάδα υπήρχαν 4.264 υποκαταστήματα τραπεζών ενώ στο τέλος του 2013 ο αριθμός τους είχε μειωθεί στα 2.886. Αντίστοιχα, στο τέλος του 2017 θα λειτουργούν στην Ελλάδα λιγότερα από 2.000 τραπεζικά υποκαταστήματα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider