Τράπεζες: Εγκαταλείπεται ο στόχος για αύξηση των καταθέσεων κατά 10 δισ. ευρώ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Εγκαταλείπεται ο στόχος για αύξηση των καταθέσεων κατά 10 δισ. ευρώ

Στα 117 δισ. ευρώ περίπου αναμένεται να διαμορφωθούν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Μαρτίου, από 121,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016.

Η μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων προέρχεται από τους λογαριασμούς όψεως, όπου υπολογίζεται πως έχουν αναληφθεί 2,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και ακολουθούν οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου όπου οι εκροές είναι 1,5 δισ. ευρώ περίπου τις τελευταίες 90 ημέρες. Αντιθέτως στους λογαριασμούς προθεσμίας υπήρξε μια μικρή αύξηση κοντά στα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών από τα 4 δισ. ευρώ των εκροών καταθέσεων από την αρχή του έτους τα 1,6 δισ. ευρώ αφορούν σε καταθέσεις επιχειρήσεων και τα 2,6 δισ. ευρώ σε καταθέσεις νοικοκυριών. Από τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών οι μεγαλύτερες εκροές αφορούν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, ενώ το σύνολο των εκροών των επιχειρηματικών καταθέσεων προέρχεται από λογαριασμούς όψεως.

Να σημειωθεί πως με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος που είχαν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα για αύξηση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά 10 δισ. ευρώ το 2017, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως θα μέσα στους επομένους 9 μήνες θα επιστέφουν μηνιαίως στο σύστημα καταθέσεις 1,05 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider