Καραμούζης προς ΔΝΤ: Οι τράπεζες δεν χρειάζονται κεφάλαια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραμούζης προς ΔΝΤ: Οι τράπεζες δεν χρειάζονται κεφάλαια

Σε έντονους τόνους σχολίασε ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν νέο γύρο ανακεφαλαιοποιήσεων.

Από το πάνελ του βιομηχανικού συνεδρίου του ΣΕΒ, ο κ. Καραμούζης διερωτήθηκε σε ποια στοιχεία και ποιες μελέτες βασίστηκε το ΔΝΤ για να ζητήσει περισσότερα κεφάλαια για τις τράπεζες. «Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνες που έχουν υποστεί σε τέτοιο βάθος ελέγχους και άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα κεφαλαίων», είπε χαρακτηριστικά.

Στη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που εξέδωσε το ΔΝΤ τη Δευτέρα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πρέπει να προβλεφθεί ένα «μαξιλάρι» περίπου 10 δισ. ευρώ πρέπει να υπάρχει ως εφεδρεία σε περίπτωση πιθανών πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

«Υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, υψηλή κάλυψη των επισφαλών απαιτήσεων, οι δείκτες είναι από τους υψηλότερους της Ευρώπης και οι τράπεζες γυρνούν σε κερδοφορία μετά από έξι χρόνια. Έχουν περάσει τρία στρες τεστ και έκαναν αυξήσεις κεφαλαίου με το χειρότερο σενάριο», τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank.

Παράλληλα, ο κ. Καραμούζης σημείωσε πως το θέμα των καταθέσεων και των χορηγήσεων δεν είναι θέμα των τραπεζών, αλλά της πολιτικής που εφαρμόζεται. Τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εντυπωσιακά και με τις ρυθμίσεις που γίνονται για τα κόκκινα δάνεια θα έρθει σημαντική υποχώρηση των επισφαλών δανείων η οποία θα μειώσει τα απασχολούμενα κεφάλαια στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, απελευθερώνοντας πόρους, εκτίμησε.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η συμφωνία στο Eurogroup είναι καθοριστικής σημασίας και εφόσον συνοδευθεί από πολιτικές φιλικές προς την επιχειρηματικότητα υπάρχει η δυνατότητα η οικονομία να γυρίσει, να κλείσουμε έναν κύκλο ταλαιπωρίας και να μπούμε σε περίοδο ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider