Διεύρυνση ζημιών για την Aegean

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεύρυνση ζημιών για την Aegean

Διεύρυνση ζημιών και μικρή αύξηση εσόδων παρουσίασε ο όμιλος Aegean στο πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά την αύξηση επιβατών που καταγράφηκε, η οποία όμως συνοδεύτηκε κι από μείωση του συνολικού αριθμού των πτήσεων κατά 7%.

Συγκεκριμένα οι καθαρές ζημιές μετά φόρων ανήλθαν στα 35,8 εκατ. ευρώ από 21,5 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο. Τα ενοποιημένα έσοδα της εταιρείας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν στα 151,9 εκατ. ευρώ, 3% υψηλότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε 262 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2017.

Οι εταιρεία μετέφερε κατά το πρώτο τρίμηνο 2,1 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 5%, ενώ βελτιωμένη καταγράφηκε μετά την μείωση των πτήσεων και η πληρότητα τους. Το θετικό πρόσημο της επιβατικής κίνησης οφείλεται κυρίως στο δίκτυο του εξωτερικού η κίνηση του οποίου αυξήθηκε κατά 17% καταφέρνοντας να αντισταθμίσει τη μείωση 6% της κίνησης στο εσωτερικού. Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του έτους η Aegean μετέφερε 992 χιλιάδες επιβάτες έναντι των 1,055 εκατ. επιβατών το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Στο εξωτερικό διακινήθηκαν 1,114 εκατ. επιβάτες έναντι 956 χιλιάδων επιβατών που είχαν διακινηθεί το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Παρόλα αυτά η μείωση του εσωτερικού συνδέεται άμεσα με την «διχοτόμηση» που έχει προκύψει στην αγορά δρομολογίων εντός ελληνικών συνόρων. Να υπενθυμίσουμε ότι η Sky Express κατάφερε μέσω διαγωνισμού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) να αποσπάσει εννέα άγονες γραμμές (αποκλειστικής εκμετάλλευσης) φτάνοντας πλέον τους 29 προορισμούς έναντι των 33 του ομίλου Aegean. Παρότι η Aegean διατηρεί την υψηλή της κυριαρχία από άποψη επιβατών έχει αρχίσει να χάνει μερίδιο αγοράς.

Τα οικονομικά αποτελέσματα σύμφωνα με την εταιρεία αντικατοπτρίζουν τόσο την υποαπασχόληση του στόλου την χειμερινή περίοδο όσο και στην χρονική συγκυρία του Πάσχα το οποίο περνά παραδοσιακά στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

«Το 2017 ξεκίνησε με θετικές αποδόσεις σε ό,τι αφορά τις πληρότητες των πτήσεων, απόρροια κυρίως των προσπαθειών μας για αποδοτικότερη διαχείριση της χωρητικότητας. Σε οικονομικό αποτέλεσμα το ξεκίνημα της χρονιά ήταν δυσκολότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της χρονικής συγκυρίας των διακοπών του Πάσχα, καθώς και της υποαπασχόλησης του στόλου λόγω σχετικά αδύναμης ζήτησης στο εσωτερικό της χώρας» ανέφερε ο Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean.

Επιπλέον ο κ. Γερογιάννης σημείωσε ότι «η εξέλιξη των πληροτήτων, καθώς και οι προκρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο, που αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στη διαμόρφωση των οικονομικών μας επιδόσεων το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους, παραμένουν ενθαρρυντικές για την εξέλιξη της χρονιάς».

Το πρόγραμμα δρομολογίων της Aegean και της Olympic Air για το 2017 καλύπτει ένα δίκτυο 145 προορισμών, 112 εξωτερικού και 33 εσωτερικού σε 40 χώρες.

Η Aegean είναι μέλος της ισχυρότερης παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας, της STAR ALLIANCE. Η Εταιρεία βραβεύτηκε για έκτη συνεχή χρονιά και έβδομη φορά τα τελευταία 8 χρόνια, ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη για το 2016, από τα Skytrax World Airline Awards.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider