Βούλιαξαν τα κέρδη της Samsung - 40% πτώση στο δ' τρίμηνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βούλιαξαν τα κέρδη της Samsung - 40% πτώση στο δ' τρίμηνο

Ανησυχητικά για το μέλλον ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του τεχνολογικού κολοσσού, Samsung Electronics Co ltd κατά το τέταρτο τρίμηνο αφού κατέγραψαν μια απότομη επιβράδυνση στις πωλήσεις στα smartphones.

Τα αποτελέσματα της νοτιοκορεάτικης εταιρείας μάλιστα ήρθαν μια μέρα μετά από την βουτιά που σημείωσε η μετοχή της Apple. Η πτώση της τάξης του 6,5%, αποτέλεσε το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων δύο ετών.

Τα καθαρά κέρδη της Samsung έπεσαν κατά το τελευταίο τρίμηνο κατά 40% σε 3,2 τρισ. γουόν (2,7 δισ. δολάρια), λόγω μη λειτουργικών δαπανών, παρά την αύξηση 16% που σημείωσε στα λειτουργικά κέρδη σε 6,14 τρισ. γουόν. Τα έσοδα παρέμειναν σχετικά αμετάβλητα σε 53 τρισ. γουόν. Η ασθενής οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και η νομισματική αποδυνάμωση φαίνεται πως είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις.

Βέβαια τα λειτουργικά κέρδη της Samsung από τον κατασκευαστικό βραχίονα τσιπ αναπτύχθηκαν σταθερά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αντισταθμίζοντας την πτώση στα κέρδη της επιχείρησης κινητών τηλεφώνων.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία σημείωσε πως «υπάρχει ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον φέτος, κυρίως λόγω της επιβραδυμένης ζήτησης για προϊόντα που σχετίζονται με την πληροφορία και την τεχνολογία. Η Samsung θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις επιδόσεις της διαφοροποιώντας το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της επιχείρησης εξαρτημάτων».

Τα κέρδη από την κύρια επιχείρηση τσιπ της Samsung αναπτύχθηκαν σταθερά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αντισταθμίζοντας πτώσεις στα κέρδη της επιχείρησης κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο η βιομηχανία τσιπ υποφέρει από υπερπροσφορά και οι τιμές έχουν πέσει πλήττοντας τη βασική επιχείρηση της εταιρίας που παράγει περίπου τα μισά από τα κέρδη της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Samsung, B.K. Yoon είχε προειδοποιήσει για τις χαμηλές αποδόσεις που μπορεί να καταγράψει ο κλάδος των smartphones το 2016. Το κορυφαίο στέλεχος της νοτιοκορεατικής εταιρείας είχε επιβεβαιώσει στις αρχές του χρόνου ότι η διοίκηση αναζητά νέες προσεγγίσεις προκειμένου να τονώσει τις προοπτικές ανάπτυξης για το νέο έτος, καθώς η ανάκαμψη στις τιμές του κλάδου ημιαγωγών είχε αρχίσει να μετριάζεται.

«Εάν δεν δουλέψουμε μέσα μας, δεν θα μπορέσουμε να συμβαδίσουμε με τις αλλαγές», επισήμανε ο Yoon και δεσμεύτηκε ότι η Samsung θα συνεχίσει δυναμικά το παιχνίδι των στρατηγικών συμφωνιών, παρακολουθώντας στενά τις εταιρείες startups του χώρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider