Τρία πράγματα που πρέπει να κάνεις εάν έχεις λογαριασμό Yahoo

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρία πράγματα που πρέπει να κάνεις εάν έχεις λογαριασμό Yahoo

Την είδηση ότι πληροφορίες από τουλάχιστον 500 εκατομμύρια χρήστες με λογαριασμό Yahoo Inc. είχαν υποκλαπεί από χάκερς το 2014 επιβεβαίωσε η Yahοο, γνωστοποιώντας την πιο πρόσφατη αλλά και την πιο μεγάλη κυβερνοεπίθεση του διαδικτυακού κόσμου.

Παρόλο που οι «κλέφτες» δεν ήταν σε θέση να αποκτήσουν στοιχεία πιστωτικών καρτών, τραπεζικού λογαριασμού ή κωδικούς πρόσβασης, ένα ποσοστό των χρηστών μπορεί να είχαν στο email τους ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνων, ημερομηνίες γέννησης, ακόμα και τους κωδικούς πρόσβασής για κάποιες διαδικτυακές υπηρεσίες.

Ακόμα κι αν η Yahoo διαβεβαιώνει πως θα ενημερώσει τους χρήστες των οποίων ο λογαριασμός ενδέχεται να έχει παραβιαστεί, καλό θα ήταν οι χρήστες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Yahoo να προχωρήσουν στα τρία παρακάτω βήματα ώστε να είναι σίγουροι πως, έστω και δύο χρόνια μετά, θα διασφαλίσουν τόσο το λογαριασμό τους όσο και τις πληροφορίες που εμπεριέχονται σε αυτόν.

1. Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης

Καλού κακού αλλάξτε κωδικό πρόσβασής σας ακόμα κι αν δεν έχετε λάβει email από την Yahoo.

Μια επιπρόσθετη δικλείδα ασφαλείας , την οποία μπορείτε να ενεργοποιήσετε κατά την αλλαγή του κωδικού πρόσβασής σας, είναι η αλλαγή των ερωτήσεων ασφαλείας που έχετε βάλει για την περίπτωση που ξεχάσετε τον κωδικό σας. Ειδικά αν έχετε χρησιμοποιήσει τις ίδιες απαντήσεις και σε άλλους λογαριασμούς όπως τραπεζικών λογαριασμών ;h άλλων διακομιστών ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κλπ.


Αν και οι περισσότεροι μάλλον το γνωρίζουν αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό σε πολλούς δικτυακούς τόπους, γιατί γίνεται πιο εύκολος ο εντοπισμός τους από τους χάκερς. Επιπλέον αποφύγετε τα προφανή, όπως «password» ή «me123» ή κοινούς όρους που μπορεί εύκολα κάποιος να μαντέψει. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι γράμματα, αριθμοί και σύμβολα.

2) Υιοθετείστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο σημείων.

Οι κωδικοί πρόσβασης θα μπορούσαν στη μια ή στην άλλη περίπτωση να υποκλαπούν, αλλά ο διπλός έλεγχος ταυτότητας είναι ο καλύτερος τρόπος διασφάλισής σας. Μόλις κάνετε ενημέρωση του λογαριασμού σας, το Yahoo θα σας ρωτήσει εάν θέλετε να προχωρήσετε σε αυτό το βήμα. Στην ουσία θα καταχωρήσετε το κινητό σας ώστε κάθε φορά που συνδέεστε στο λογαριασμό σας να λαμβάνετε έναν μοναδικό κωδικό τον οποίο και θα πρέπει να καταχωρήσετε για να προχωρήσετε την διαδικασία. Μπορεί όλο αυτό να ακούγετε κουραστικό αλλά είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσετε ότι κανένας άλλος δεν θα έχει πρόσβαση στο λογαριασμό σας εκτός από εσάς.

3) Ψάξτε για λίγο τον λογαριασμό σας.

Παρόλο που έχουν περάσει χρόνια, δύο για την ακρίβεια, καλό θα ήταν να αναζητήσετε «σημάδια διάρρηξης του λογαριασμού σας». Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά για να δείτε αν όλα φαίνονται σωστά.

Όσο για το τι να κοιτάξετε, τσεκάρετε αν στα απεσταλμένα μηνύματα υπάρχει κάποιο που δεν έχετε στείλει εσείς, αν λαμβάνετε συχνά μηνύματα spam που σας λένε να κλικάρετε τον τάδε ή τον δείνα σύνδεσμο, αν υπάρχουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας ζητούν να καταχωρήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας ή και άλλες προσωπικές πληροφορίες τα οποία προέρχονται από ύποπτες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (Προσοχή: όχι το όνομα που εμφανίζεται στο κάθε email αλλά την διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα , για παράδειγμα ένα mail μπορεί να αναφέρει ότι είναι από την yahoo αλλά η ηλεκτρονική διεύθυνση από την οποια εστάλη να γράφει [email protected])

Μπορεί να σας φαίνονται κουραστικά όλα αυτά, αλλά να θυμάστε πως η συνεχής επαγρύπνηση είναι το τίμημα του δωρεάν e-mail. Εάν, δε, είστε από εκείνους που αναρωτιούνται «καλά ποιος χρησιμοποιεί ακόμα Yahoo» καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον παλιό σας λογαριασμό, ακόμα κι αν έχετε να μπείτε σε αυτόν χρόνια για να τσεκάρετε μήπως κάποιος άλλος τον χρησιμοποιεί αντί για εσάς. Μιας και θα μπείτε, διαγράψτε ότι έχει εκεί και ζητήστε να κλείσει επίσημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider