To Virtual Reality γιατρεύει την... παράνοια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
To Virtual Reality γιατρεύει την... παράνοια

Ευεργετικά χαρακτηρίζονται από τους περισσότερους τα αποτελέσματα της επιστήμης στον τομέα της υγείας με το τελευταίο τεχνολογικό επίτευγμα να έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τον κανόνα. Ο λόγος για την εικονική πραγματικότητα και τις μάσκες που έχουν ευρέως κυκλοφορήσει τον τελευταίο καιρό οι οποίες σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ικανές να γιατρέψουν την «παράνοια».

Στο πείραμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ιατρικό Συμβούλιο Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου,μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρησιμοποίησε συσκευές εικονικής πραγματικότητας (VR) για να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από παράνοια.

Αναλυτικότερα, οι τριάντα ασθενείς που έλαβαν μέρος, με την βοήθεια των μασκών εικονικής πραγματικότητας (VR) έρχονταν αντιμέτωποι με προσομοιώσεις καταστάσεων της καθημερινότητάς τους που θεωρούσαν δύσκολες. Στόχος ήταν να αισθανθούν πως σε τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως το να σταθούν σε έναν ανελκυστήρα όπου περιμένει πολύς κόσμος. είναι πράγματι ασφαλείς. Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς κατάφερναν να έρθουν αντιμέτωποι με τους φόβους τους όταν με τη βοήθεια του VR όλο και περισσότεροι εικονικοί χαρακτήρες συμμετείχαν στη σκηνή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα 20% των ασθενών δεν αντιμετώπιζαν πλέον σοβαρή παράνοια στο τέλος των πειραμάτων ενώ το συγκεκριμένο ποσοστό αυξήθηκε πάνω από 50%, όταν οι ασθενείς ενθαρρύνονταν από τους ερευνητές για να διώξουν τις συνήθεις «αμυντικές» συμπεριφορές τους.

Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, η πάθηση της παράνοιας πολύ συχνά οδηγεί σε απομόνωση, δυστυχία, και βαθιά αγωνία. Τα εξαιρετικά θετικά και άμεσα αποτελέσματα που είχε στους ασθενείς η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύουν πως η εικονική πραγματικότητα και η τεχνολογία ανοίγει νέους δρόμους για την θεραπεία της ασθένειας αυτής», δήλωσε ο καθηγητής Freeman, επικεφαλής της μελέτης του τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Από πλευράς του ο Δρ David Lewis, ψυχίατρος και ιδρυτής της ιστοσελίδας «Ask Dr David» ( ρωτήστε τον δόκτωρ David) - ιστοσελίδα που βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και των φοβιών - συμπλήρωσε πως η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να αποδειχτεί ευεργετική ακόμα και για την ίαση των διαφόρων φοβιών με τις οποίες έρχεται πολύ συχνά αντιμέτωπος ο σύγχρονος άνθρωπος.

«Οι ασθενείς έχουν την τάση να θεωρούν τις φοβίες τους σαν μια "απάντηση" σε συγκεκριμένες καταστάσεις που βιώνουν» ανέφερε ο ψυχίατρος.«Ένας φοβικός έχει μάθει να συνδέει την αντίδραση του φόβου με κάτι που δεν είναι αντικειμενικά επικίνδυνο».

Οι φοβίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με την διδασκαλία διαφόρων τεχνικών χαλάρωσης του ασθενούς και εν συνεχεία με την σταδιακή αλλά σταθερή έκθεση του ασθενή στις καταστάσεις τις οποίες φοβάται.

«Είναι πολλά αυτά που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους ασθενείς με την βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, κι εγώ θέλω πολύ να τα εξερευνήσω. Το σίγουρο είναι πως μπορούμε να βάλουμε τους πάσχοντες σε καταστάσεις τις οποίες φοβούνται για να διαπιστώσουν πως είναι ασφαλείς και εν συνεχεία να απευαισθητοποιηθούν σε σχέση με αυτές» κατέληξε ο δρ. Lewis.

Οι διάφορες συσκευές εικονικής πραγματικότητας που κυκλοφόρησαν φέτος, συμπεριλαμβανομένης της Oculus Rift και της HTC Vive, εκτός από την ώθηση που αναμένεται να δώσουν στο gaming εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν στον τουρισμό, στην εκπαίδευση αλλά και τον τομέα της υγείας.

«Η εικονική πραγματικότητα αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική στην αξιολόγηση και την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, δήλωσε από πλευράς του και ο Dr Kathryn Adcock, επικεφαλής του τμήματος νευροεπιστημών και ψυχικής υγείας στο Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας.« Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης, οι μεγάλες δυνατότητες που έχει η εφαρμογή της εικονικής πραγματικότητας σε ένα ψυχιατρικό πρόβλημα είναι αδιαμφισβήτητες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider