Μακριά από την Ελλάδα μένουν οι ξένοι επενδυτές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακριά από την Ελλάδα μένουν οι ξένοι επενδυτές

Προτελευταία στην Ευρώπη εμφανίζεται η Αθήνα στην λίστα της PWC και του Urban Land Institute (ULI) για τους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς του 2016 στην αγορά ακινήτων. Οι επενδυτές θεωρούν πως τα χειρότερα δεν έχουν περάσει για την ελληνική οικονομία, καθώς οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές.

«Η Ελλάδα θα εξακολουθούσε να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αν δεν υπήρχε το μεταναστευτικό και η Συρία», σημειώνει χαρακτηριστικά ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα των δύο οργανισμών με τίτλο «Emerging Trends in Real Estate Europe 2016: Beyond the Capital».

Η πτώση είναι θεαματική. Στην αντίστοιχη έρευνα ένα χρόνο πριν η Αθήνα βρισκόταν στην 5η θέση καθώς πολλοί επενδυτές ήταν αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ένα χρόνο, δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα και μια επιβολή capital controls μετά η εικόνα έχει αλλάξει τελείως με την Ελλάδα να εμφανίζεται στην προτελευταία 27η θέση της λίστα, ακριβώς πάνω από τη Μόσχα.

Και αν για τη ρωσική πρωτεύουσα οι επενδυτές θεωρούν πως έχει πιάσει «πάτο» και μπορεί να πάει καλύτερα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Αθήνα. Η ελληνική οικονομία έχει πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά της, αναφέρει η έκθεση. Το πρόγραμμα λιτότητας στο οποίο συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές θα συρρικνώσει και άλλο την ελληνική οικονομία την ίδια στιγμή που οι φόροι αυξάνονται.

Η έρευνα σημειώνει επίσης ότι οι ξένοι επενδυτές μπορεί να βρουν ευκαιρίες ωστόσο μόνο οι υποχρεωμένοι πωλητές θα ξεφορτωθούν τα ακίνητα τους, η αξία των οποίων έχει υποχωρήσει κατά 60%-85% από το 2007. Ταυτόχρονα η επιβολή των capital controls σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν θα μπορέσουν να βγάλουν τα λεφτά τους από την χώρα.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ακραίο», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους Έλληνες συμμετέχοντες στην έρευνα. «Η κατάρρευση είναι τόσο μεγάλη και έχει διαρκέσει τόσο πολύ που έχει αποδιοργανώσει τελείως την αγορά ακινήτων».

Το top-5 των κορυφαίων επενδυτικών προορισμών

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για επενδύσεις το 2016 είναι το Βερολίνο, στην κορυφή, και ακολουθούν το Αμβούργο, το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και η Κοπεγχάγη. Πολλοί ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η γερμανική πρωτεύουσα θα εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στον κλάδο και μετά το 2016, λόγω του νέου ηλικιακά πληθυσμού της και της αυξανόμενης φήμης της ως τεχνολογικό και πολιτισμικό κέντρο αλλά και της γης που υπάρχει διαθέσιμη για αξιοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λονδίνο έχει εκτοπιστεί από την πρώτη πεντάδα, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές βλέπουν μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στο εγγύς μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider