Στην Grivalia 16 ακίνητα του Μαρινόπουλου

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Grivalia 16 ακίνητα του Μαρινόπουλου

Η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ ανακηρύχθηκε πλειοδότης σε Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό χαρτοφυλακίου 15 εμπορικών ακίνητων – supermarkets και ενός οικοπέδου με προσφορά 16,25 εκατ. ευρώ.

Η συνολική δομημένη επιφάνεια των ακινήτων είναι 48.477τμ, ενώ εφτά καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα, δύο στην Θεσσαλονίκη, από ένα σε Ρέθυμνο, Βέροια, Ξάνθη, Ρόδο, και Τρίκαλα, και τέλος ένα κατάστημα και ένα οικόπεδο βρίσκονται στο Αγρίνιο. Η συναλλαγή αφορά το 100% των ακινήτων με εξαίρεση ένα ακίνητο στο Κολωνάκι (ιδιοκτησία 50,00% εξ’αδιαιρέτου) και ένα στο Αιγάλεω (ιδιοκτησία 43,75% εξ’αδιαιρέτου).

Συγκεκριμένα, ο Διαγωνισμός έλαβε χώρα στις 10 Φεβρουαρίου 2017 και αφορούσε τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούσαν το σύνολο του ενεργητικού της «Ζήνων Ακίνητα» η οποία τελεί υπό έκτακτη ειδική διαχείριση. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω ακίνητα είναι μισθωμένα στην Μαρινόπουλος, βάσει μισθωτικής συμφωνίας που ορίζεται στο Σχέδιο Εξυγίανσης της εταιρίας.

Το προσφερόμενο τίμημα για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου ήταν 16.25 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τυπικά εντός των επόμενων μηνών αφού εκπληρωθούν οι σχετικές διαδικαστικές προϋποθέσεις περί έκτακτης ειδικής διαχείρισης.

Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Ζήνων Ακίνητα ΑΕ, η οποία ανήκει στο αυστραλιανό επενδυτικό fund APN Funds Management. Η εταιρεία έχει τεθεί σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της αλυσίδας σουπερμάρκετ να καταβάλλει τα μισθώματα για τη χρήση των καταστημάτων της και πλέον διενεργεί πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση όλων τα ακινήτων στο σύνολο τους στις 10 Φεβρουαρίου 2017.

Το χαρτοφυλάκιο πέρασε στα χέρια της Ζήνων το 2002 μέσω συμφωνίας πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & leaseback) με τον όμιλο Μαρινόπουλου. Βάσει αυτής της συμφωνίας τα ακίνητα αυτά είναι μισθωμένα στην αλυσίδα σουπερμάρκετ μέχρι το 2022, αν και βέβαια οι οφειλές από μη καταβληθέντα μισθώματα έχουν φτάσει τις αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται καταστήματα και αποθήκες της Μαρινόπουλος σε Αθήνα (στο Κολωνάκι, στην οδό Κανάρη 9 και επί της Λένορμαν), Βούλα, Γλυφάδα, Περιστέρι και σε Βέροια, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Ρόδο, Τρίκαλα και Ξάνθη. Αξίζει να σημειωθεί πως το χαρτοφυλάκιο αγοράστηκε αρχικά από τη Ζήνων όταν στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετείχαν η Eurobank και η Deutsche Bank μέσω θυγατρικών τους για 63 εκατ. ευρώ. To πακέτο των 16 ακινήτων αγοράστηκε από το αυστραλιανό fund, το οποίο έδωσε το ποσό των 135 εκατ. ευρώ για τα καταστήματα και το εμπορικό κέντρο City Gate στη Θεσσαλονίκη, το οποίο πούλησε ξανά με τη σειρά του το 2013.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider