Τα κόκκινα δάνεια «σπρώχνουν» τις εταιρείες ακινήτων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κόκκινα δάνεια «σπρώχνουν» τις εταιρείες ακινήτων

Ευκαιρίες στο τομέα των επαγγελματικών ακινήτων διαβλέπουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενόψει του κύματος πλειστηριασμών και υποχρεωτικών πωλήσεων που θα ξεκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων. Εταιρείες με σημαντική ακίνητη περιούσια σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το προνομιακό φορολογικό καθεστώς των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) και λαμβάνουν θέσεις για να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά εφόσον βέβαια το «τίμημα είναι σωστό».

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει μια ακόμη ΑΕΕΑΠ, η Briq Properties, μέλος του ομίλου Quest Συμμετοχών. Το σχετικό συμβόλαιο σύστασης της νέας εταιρείας υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες. Σε πρώτη φάση η ΑΕΕΑΠ θα περιλαμβάνει εννέα ακίνητα του ομίλου της Infoquest και συγκεκριμένα κτήρια γραφείων και αποθήκες, σε Καλλιθέα, Άγιο Ιωάννη Ρέντη και Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ένας ακόμη όμιλος με σημαντική ακίνητη περιουσία σχεδιάζει την δημιουργία ΑΕΕΑΠ κάποια στιγμή το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο λόγος για τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ που μεταξύ άλλων διαθέτει δύο εμπορικά κέντρα (το River West στον Κηφισό και το Mare West στην Κόρινθο) το κτήριο που στεγάζει το ΙΚΕΑ του Κηφισού, καθώς και ξενοδοχεία.

Έντονη κινητικότητα

Η κινητικότητα στον κλάδο είναι έντονη, δεδομένης πάντα της επιχειρηματικής άπνοιας που κυριαρχεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά και οι δύο νέες μετοχές που εμφανίστηκαν στο ταμπλό του ΧΑ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν εταιρειών ακινήτων. Το καλοκαίρι εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Intercontinental International (ICI) ΑΕΕAΠ, ενώ είχε προηγηθεί η εισαγωγή της Εθνικής Πανγαία, της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας περί των 1,5 δισ. ευρώ, μέσω απορρόφησης της MIG Real Estate.

Όπως είχαν δηλώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν στελέχη της Infoquest η παρούσα χρονική συγκυρία κρίνεται ως η πλέον κατάλληλη για την δημιουργία μιας εταιρείας ΑΕΕΑΠ αφού βγαίνουν στο... σφυρί αρκετά ακίνητα είτε από ιδιώτες είτε από το δημόσιο αλλά και τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών. Και αυτό διότι οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων που θα συνοδευτεί από πλειστηριασμούς και αναγκαστικές πωλήσεις ακινήτων. Πολλά επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ως εξασφαλίσεις ακίνητα αξίας αρκετών δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να εκποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εξάλλου, μετά από έξι χρόνια καθοδικής πορείας οι τιμές των καλύτερων ακινήτων εισοδήματος, αυτά δηλαδή στα οποία επενδύουν κατά κόρον οι συγκεκριμένες εταιρείες, εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης. Αυτό σημαίνει πως ο καθοδικός κύκλος των τιμών φαίνεται να φτάνει στο τέλος του, με τους επενδυτές να αναμένουν την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την ελαχιστοποίηση της αβεβαιότητας και την μείωση του «ρίσκου χώρας» για να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις.

Ένας άλλος λόγος που μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με σημαντική ακίνητη περιουσία καταφεύγουν στην λύση των ΑΕΕΑΠ είναι φορολογικός. Οι συγκεκριμένες εταιρείες ειδικού σκοπού έχουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς αρκεί να υλοποιούν επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία και να διανέμουν το μεγαλύτερο ποσοστό από τα κέρδη τους στους μετόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider