ΔΕΗ: Κορυφώνεται η διαμάχη για το άνοιγμα της αγοράς

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Κορυφώνεται η διαμάχη για το άνοιγμα της αγοράς

Κορυφώνεται η διαμάχη για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την πώληση μονάδων της ΔΕΗ εν μέσω της τελευταίας φάση των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση των μονάδων οι οποίες θα διατεθούν προς πώληση για την αποεπένδυση του 40% του λιγντικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Οι μονάδες οι οποίες αναμένεται ότι θα συμπεριληφθούν στην τελική λίστα είναι οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης (3,4), της Μελίτης (Ι, ΙΙ) ενώ δεν θα περιλαμβάνονται οι δύο παλαιότερες μονάδες στο Αμύνταιο.

Η διοίκηση της ΔΕΗ ήδη φέρεται να εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ σχετικά με το τελικό καλάθι που θα διατεθεί προς πώληση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ να αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «θα υποχρεωθούμε να πουλήσουμε μονάδες με το πιστόλι στο κρόταφο».

Η πώληση της ΔΕΗ έχει αναδειχθεί όπως είναι φυσικό σε θέμα μείζονος πολιτικής σημασίας με την αντιπολίτευση να ανεβάζει τους τόνους.

Ο τομεάρχης Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο αναπτυξιακό-επενδυτικό φόρουμ «Εξοικονόμηση Ενέργειας-Επενδύοντας στο Ευρωπαϊκό Όραμα» την Τρίτη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ΔΕΗ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με ευχολόγια δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Όπως επισήμανε, ο ενεργειακός τομέας τα δυόμισι τελευταία έτη έχει βρεθεί σε οριακό σημείο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔΕΗ, στην οποία, όπως τόνισε, οι ιδεολογικές εμμονές και οι παλινωδίες δημιουργούν τεράστια ζημιά.

Ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμα και με το φάσμα της κατάρρευσης μέσα στην επόμενη τριετία, με συσσωρευμένες λειτουργικές ζημίες, αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την επιχείρηση σε επίπεδα άνω των 3 δισ. ευρώ και μείωση τζίρου άνω του 20% απόρροια της υποχρεωτικής μείωσης του μεριδίου στη λιανική αγορά κάτω από 50% ως το τέλος του 2019.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς θεωρεί ότι και το επερχόμενο market test θα έχει επιτυχία και ότι η αποεπένδυση θα γίνει με πιο ανώδυνο τρόπο σε σχέση με αυτόν που αναμένουν η αντιπολίτευση ή αρκετοί φορείς της αγοράς. Τη θέση αυτή επανέλαβε ο ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας-Ορυκτών Πόρων, Μιχάλης Βερροιόπουλος μιλώντας την Τρίτη στην ίδια εκδήλωση σημειώνοντας ότι «στο τέλος της ημέρας η ΔΕΗ και με 50% στην προμήθεια και την παραγωγή θα μπορεί να είναι μια απολύτως υγιής επιχείρηση αρκεί να βοηθηθεί και σε άλλα πράγματα».

Διασταυρώνουν τα ξίφη τους ΔΕΗ και ΡΑΕ για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Ένταση εξακολουθεί να προκαλούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί ως μέτρο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ. Όπως είναι γνωστό η ΔΕΗ βρίσκεται σε δικαστικό αγώνα εναντίον της απόφασης για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για τις δημοπρασίες NOME. Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Ανδριώτης μιλώντας στο επενδυτικό φόρουμ που διοργανώθηκε την Τρίτη επανέλαβε τη θέση της ΔΕΗ ότι με τις δημοπρασίες NOME η επιχείρηση υποχρεώνεται να πουλά μεγάλες ποσότητες ενέργειας κάτω του κόστους σε ιδιώτες για να την ανταγωνίζονται, κάτι που πυροδότησε την αντίδραση του αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Σωτήρη Μανωλκίδη, π οποίος είπε ότι η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνίες με δύο μεγάλους πελάτες, τη ΛΑΡΚΟ και την Αλουμίνιον της Ελλάδος με τιμές χαμηλότερες από τα ΝΟΜΕ και προσέθεσε ότι αν τα ΝΟΜΕ είναι κάτω του κόστους τότε με τις συμφωνίες αυτές η διοίκηση της ΔΕΗ διέπραξε ποινικό αδίκημα.

Ο κ. Μανωλκίδης παρέθεσε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το κόστος παραγωγής των υδροηλεκτρικών είναι 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τιμή που διαμορφώθηκε στις δημοπρασίες έφθασε μέχρι και τα 45 ευρώ. Η λογική των ΝΟΜΕ είναι να οδηγηθεί η ΔΕΗ σε αυξήσεις τιμολογίων ώστε να χάσει μερίδιο αγοράς και να μη γίνει αυτό με βίαιο τρόπο όπως με τη λύση της μικρής ΔΕΗ, επισήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider