Οι ΗΠΑ φλερτάρουν με την ελληνική ενεργειακή αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ φλερτάρουν με την ελληνική ενεργειακή αγορά

Προεκτάσεις οικονομικού και γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος λαμβάνουν οι δεσμεύσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ.

Η εισαγωγή αμερικανικού φυσικού αερίου και πετρελαίου και η στήριξη των ΗΠΑ σε έργα υποδομών τα οποία «σπάνε» την πρωτοκαθεδρία της Ρωσίας στον εφοδιασμό της Ελλάδας και της Ευρώπης και οι επενδύσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση ελληνικών υδρογονανθράκων αποτελούν το απόσταγμα των επαφών ενεργειακού ενδιαφέροντος μεταξύ της αμερικανικής και ελληνικής κυβέρνησης.

Έργα όπως είναι ο διαδριατικός αγωγός (TAP), ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB, και ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης, αποτελούν υποδομές οι οποίες ενισχύουν την πολλαπλότητα των πηγών, μειώνουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και επομένως τον ενδεχόμενο ενεργειακών κρίσεων. Όπως είναι γνωστό μεγάλο μέρος των εισαγωγών από τη Ρωσία διέρχεται μέσω της Ουκρανίας, μιας ιδιαίτερα ασταθούς περιοχής, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Τραμπ, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα, όντας ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας. «Να αναφέρω χαρακτηριστικά την ολοκλήρωση του αγωγού TAΡ και την προώθηση του αγωγού East med, τη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και την προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη σημαντική πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ», ανέφερε σχετικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ο οποίος τόνισε ότι «στον τομέα της Ενέργειας, εκτιμούμε την ελληνική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, με τη στήριξή της στον Διαδριατικό αγωγό, αλλά και τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού και υγροποιημένου αερίου(IGB) που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου αερίου στο μέλλον, μία επιχειρηματική δραστηριότητα που όπως γνωρίζετε αποκτά όλο και μεγαλύτερες προοπτικές».

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου αποτελεί φυσική συνέχεια των αμερικανικών θέσεων όπως αυτές έχουν εκφραστεί όλους τους τελευταίους μήνες δια στόματος του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος στις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν παρέλειπε να κάνει αναφορά στη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στα ενεργειακά. Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του Πάιατ στο Oil & Gas Forum, που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη από το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο όπου έκανε λόγο για τεκτονική μεταβολή στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου και διαβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι σε εταιρική συνεργασία με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες χώρες για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια».

Οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια δυναμικά στην παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο και διαθέτουν μεγάλα αποθέματα προς εξαγωγή . Η τελευταία πρόβλεψη του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας κάνε λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 81.000 βαρέλια ημερησίως το Νοέμβριο φθάνοντας τα 6,12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Πρόκειται για την πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε την υδρορωγμάτωση σε μεγάλη κλίμακα επιτυγχάνοντας την εξόρυξη μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σαφώς το ενδεχόμενο εισαγωγής πετρελαίου από τις ΗΠΑ αποτελεί μια εναλλακτική, η οποία «σπάει» την παράδοση καθώς όπως είναι γνωστό η Ελλάδα για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες εισάγει από χώρες όπως είναι η Ρωσία, το Ιράκ, η Λιβύη, η Αίγυπτος.

Κινητικότητα στους ελληνικούς και διεθνείς ομίλους

Κινητικότητα η οποία προμηνύει συνεργασίες με αμερικανικές επιχειρήσεις παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε ελληνικούς ομίλους από τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Τα ΕΛΠΕ ήδη συνεργάζονται με την αμερικανική ExxonMobil για τη διεκδίκηση του δικαιώματος για έρευνες υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου.

Στον κλάδο του φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ, η οποία θα συμμετάσχει μετοχικά στην εταιρεία Gastrade (όμιλος Κοπελούζου) που προωθεί το σχέδιο του πλωτού τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό προμήθειας επιπλέον ποσοτήτων LNG για τη διετία 2018 – 2020 και ήδη δύο μεγάλα ονόματα από την αμερικανική αγορά έχουν δείξει ενδιαφέρον. Πρόκειται για την Τellurian Energy και την Cheniere οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο του LNG και μάλιστα η Cheniere είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αμερικανικό ενδιαφέρον ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει και για τους λιγνίτες της ΔΕΗ, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο του Economist.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider