ΕΛΠΕ: Στόχος η υπεραπόδοση της παραγωγής

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: Στόχος η υπεραπόδοση της παραγωγής

Με σταθερή πορεία συνεχίζουν τα ΕΛΠΕ το πρόγραμμα ανάπτυξης που έχουν χαράξει την τελευταία διετία μία ημέρα μετά την ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση την Παρασκευή, «πραγματικός στόχος αυτής της διοίκησης είναι η διατήρηση της υπεραπόδοσης», τονίζοντας ότι «η προοδευτική απάντηση στο θέμα μείωσης του κόστους είναι η υπεραπόδοση της παραγωγής».

Όπως είναι γνωστό, τα ΕΛΠΕ προχώρησαν την Πέμπτη σε ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου τοποθετώντας στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου τον κ. Ανδρέα Σιαμίση, ο οποίος θα συμμετάσχει σε τέσσερις τομείς: την οικονομική διοίκηση, τη στρατηγική, τον τομέα προμηθειών και πληροφορικής. Ο κ. Τσοτσορός σχολιάζοντας την ανασύνθεση εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ΕΛΠΕ με ενισχυμένο ΔΣ θα έχουν καλύτερη πορεία από εδώ και πέρα και βελτίωση της παρουσίας της εταιρείας. Πηγές προσκείμενες στον όμιλο σημείωσαν ότι πρόθεση και της πλευράς Λάτση είναι να συνεχίστεί η ομαλή συνεργασία με το ελληνικό δημόσιο και ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στην πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία σημειώνοντας ότι "όταν προκύπτουν διαφωνίες τις συζητάμε. Δεν έχουμε πρόβλημα. Έχουμε καλή συνεργασία», ενώ πρόσθεσαν ότι το θέμα της έρευνας υδρογονανθράκων ως επένδυση δεν αποτελεί για την ώρα σημείο διαφωνίας καθώς αποτελεί μια επιπλέον επιλογή για τον όμιλο και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ακόμη στη φάση των ερευνών".

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ δείχνει αποφσισμένη να ακολουθήσει την "επιτυχημένη συνταγή" της τελευταίας διετίας η οποία οδήγησε σε ρεκόρ επιδόσεων ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη σημειώνουν αύξηση 126%.

Ως προς την πορεία του ομίλου, ο πρόεδρος, κ. Τσοτσορός σημείωσε ότι υπάρχει μια ένδειξη «μη φόβου των αγορών σε σχέση με τα γεγονότα (Brexit, τρομοκρατία κ.α.)», αναφερόμενος στον Δείκτη Φόβου της Νέας Υόρκης, ο οποίος βρίσκεται στο χαμηλό των τελευταίων 24 ετών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2016, έτος που ήταν για τον Όμιλο η χρονιά των ιστορικών ρεκόρ, σε κέρδη, παραγωγή και εξαγωγές- κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €386 εκατ. αυξημένα κατά 40,3%, τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν άνοδο 126% στα €156 εκατ., η παραγωγή αυξήθηκε εκ νέου κατά 10% και οι όγκοι πωλήσεων κατά 14% στους συνολικά 4 εκατ. ΜΤ (Μετρικούς Τόνους), οι εξαγωγές ακολούθησαν ανάλογη πορεία με άνοδο σχεδόν 13%, ενώ σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε το μερίδιο στην εγχώρια εμπορία που ξεπέρασε το 32%.

Κάνοντας τον διετή απολογισμό πεπραγμένων της παρούσας Διοίκησης, ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε εκτενώς στην υλοποίηση του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθεροποίησης της περιόδου 2015-2017», μέσω του οποίου η ΕΛ.ΠΕ αντιμετώπισε επιτυχώς τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το κορυφαίο ζήτημα της ασφαλούς εργασίας της αποτελεσματικής εκμετάλλευσης των παραγωγικών εγκαταστάσεων μετά και το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μαΐου 2015 στον Ασπρόπυργο, καθώς επίσης και τα οξυμένα χρηματοοικονομικά προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στον Όμιλο».

Αναφερόμενος στο 5ετές πρόγραμμα (2017-2021), ο ίδιος τόνισε ότι οι βασικοί άξονες είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, το πλαίσιο των 17 στόχων του ΟΗΕ, τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και η υψηλή μερισματική απόδοση, καθώς και ο ενεργειακός και ψηφιακός μετασχηματισμός.

Η στρατηγική του διετούς Προγράμματος Σταθεροποίησης έχει ενσωματωθεί και αποτελεί τη βάση του νέου Πενταετούς Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου 2017-2021, με τις αναγκαίες προσαρμογές στο πλαίσιο των ραγδαίων παγκόσμιων τεχνοοικονομικών αλλαγών που συντελούνται και της διαχείρισης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.

Οι διαχρονικά στρατηγικοί στόχοι της βελτίωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας, της ενίσχυσης της θέσης του Ομίλου στην εσωτερική αγορά και της αύξησης των εξαγωγών ανασχεδιάστηκαν και προσαρμόστηκαν στο πλαίσιο των πολιτικών, των κατευθύνσεων και των επιλογών που επιβάλλουν:

  • Ο Ενεργειακός Μετασχηματισμός στο πλαίσιο του οδικού χάρτη της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.
  • Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στο πλαίσιο των αναδυόμενων συνθηκών της μεταψηφιακής εποχής.
  • Η Βιώσιμη Ανάπτυξη στο πλαίσιο των 17 στόχων των Ηνωμένων Εθνών.

Κεντρικός στόχος του Πενταετούς Προγράμματος παραμένουν τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και η υψηλή μερισματική απόδοση. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε σε:

  • Διατήρηση υψηλής κερδοφορίας όλη τη περίοδο 2017-2021, με συντηρητικές παραδοχές και μειωμένα περιθώρια κατά 27% από το 2018 και εξής, με EBITDA περί τα €700 εκατ.
  • Μείωση του δανεισμού και των υποχρεώσεων κατά €1.050 εκατ.
  • Μείωση κατά 50% του χρηματοοικονομικού κόστους, έως το 2021.
  • Συνεχή καταβολή και σταδιακή αύξηση του ποσού των μερισμάτων, με στόχο το 50% των λειτουργικών ταμειακών ροών.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται στη σημαντικότερη ανοδική πορεία σε σχέση με τις ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές εταιρείες συνολικά. Σημειώνεται ότι το διάστημα από 11 Φεβρουαρίου 2016 έως 21 Ιουνίου το 2017 κατέγραψε άλμα 170,6%.

Εξορύξεις

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κ. Γρηγόρης Στεργιούλης αναφέρθηκε στις έρευνες υδρογονανθράκων σημειώνοντας ότι «ξεκινήσαμε δειλά πριν από λίγα χρόνια μέσα από προτάσεις κυρίως για το Ιόνιο. Το υπουργείο πείστηκε πραγματικά ότι έχουμε πολύ καλές προθέσεις και μας τίμησε παραχωρώντας το Οικόπεδο 2 και περιμένουμε εξελίξεις και για το 10 και το 1».

Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένεται δήλωση ενδιαφέροντος για μεγάλες περιοχές οι οποίες ήταν ανεκμετάλλευτες και προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια θα ξέρουμε τι κρύβεται στη χώρα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider