Τον Ιούνιο θα καθοριστούν οι μονάδες της ΔΕΗ προς πώληση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Ιούνιο θα καθοριστούν οι μονάδες της ΔΕΗ προς πώληση

Την πρότασή της για τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα αντιστοιχούν στο 40% του δυναμικού και θα περιληφθούν στο «καλάθι» των μονάδων που θα προσφερθούν προς πώληση ετοιμάζει η ΔΕΗ με στόχο μέσα στον Ιούνιο να έχει συμφωνηθεί το προς πώληση χαρτοφυλάκιο τόσο με το Δημόσιο όσο και με τους δανειστές. Παράλληλα η ΔΕΗ επιμένει στις προτάσεις της για δημιουργία Κοινοπραξιών με ιδιώτες στη λιγνιτική παραγωγή αλλά και για πώληση θυγατρικής στη λιανική με έτοιμο πελατολόγιο που θα κυμαίνεται στους 400.000-450.000 πελάτες ή 7% της αγοράς.

Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας για τον ΑΔΜΗΕ, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις του μνημονίου δεν είναι γραμμένες στην πέτρα και εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει συντονισμός με το υπουργείο προκειμένου τα θέματα αυτά να τεθούν στη διαπραγμάτευση. "Έχουμε κάνει συζητήσεις με το υπουργείο και η κάθε πλευρά θα κάνει εκείνα που της αναλογούν", τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τη θυγατρική στη λιανική ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε ότι η λύση αυτή εξασφαλίζει πιο ομαλό άνοιγμα της αγοράς ενέργειας σε σχέση με τιε δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) που εφαρμόζονται τώρα. Όπως είπε, ο διαγωνισμός για την πώληση της εταιρίας θα προκηρυχθεί τον Ιούνιο -Ιούλιο και στα κίνητρα που θα δοθούν προκειμένου η πρόταση να είναι ελκυστική για τους ιδιώτες θα είναι η εγγύηση για 2-3 χρόνια της τιμής πώλησης της ενέργειας, σε σχέση με την τιμή χονδρικής της ενέργειας.

Για το «καλάθι» των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι θα διαμορφωθεί με επιχειρηματικά και οικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη προφανώς και την απομένουσα διάρκεια ζωής των μονάδων. Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να πουληθούν μονάδες από διαφορετικούς σταθμούς καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν λειτουργικό.

Παράλληλα, η ΔΕΗ επιμένει στην πρόταση για συμπράξεις με ιδιώτες στην αναβάθμιση ή δημιουργία νέων λιγνιτικών μονάδων προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, κάτι που απορρέει από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά και από τη συμφωνία με τους εταίρους.

Επιμένει επίσης στο σχέδιο για κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Μελίτη Φλώρινας από Κοινοπραξία με την κινεζική CMEC, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον η 1η μονάδα του σταθμού δεν περιληφθεί στις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Διαφορετικά, τόνισε αναφερόμενος και στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα, είναι προφανές ότι θα γίνει διαγωνισμός. Προϋπόθεση για το project Μελίτη είναι επίσης να επιλυθεί η εκκρεμότητα για το ορυχείο της Βεύης που θα τροφοδοτεί και τις δυο μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.