Πιέσεις για περαιτέρω μείωση της παραγωγής δέχεται ο ΟΠΕΚ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιέσεις για περαιτέρω μείωση της παραγωγής δέχεται ο ΟΠΕΚ

Θέμα για επιπλέον μείωση της παραγωγής αναμένεται να τεθεί στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη την Πέμπτη με σκοπό να ενισχυθεί η τιμή του πετρελαίου. Στη συνεδρίαση αναμένεται να αποφασιστεί αν το καρτέλ θα επεκτείνει τη συμφωνία για πλαφόν στην παραγωγή στα επίπεδα των 32,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Το συγκεκριμένο μέτρο είχε υιοθετηθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017 και περιλαμβάνει συμφωνία για μείωση παραγωγής κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και αναμένεται να επεκταθεί για έξι ή εννέα μήνες με τη συμμετοχή και κρατών εκτός καρτέλ όπως είναι η Ρωσία.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της SEB Markets, Bjarne Schieldrop, «η απόφαση για επέκταση του μέτρου είναι σα να έχει ληφθεί ήδη. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη ομοφωνία στον οργανισμό». Παράλληλα, σημειώνει ότι η επιλογή επιπλέον μείωσης στην παραγωγή συζητείται ήδη εν όψει της συνεδρίασης στις 25 Μαΐου.

Εν μέσω των συζητήσεων για επιπλέον μέτρα, το brent σημείωσε άνοδο κατά 50 σεντς στα 54,11 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα.

«Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο καθώς υπάρχει η υπόνοια ότι ο ΟΠΕΚ εξετάζει να θέσει θέμα περεταίρω μειώσεων», επισημαίνει ο Jeffrey Halley, αναλυτής της εταιρείας OANDA στη Σιγκαπούρη.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές και φορείς θεωρούν ότι η μείωση της παραγωγής δεν θα αποτελέσει αποτελεσματικό μέτρο.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένει ότι θα είναι υψηλότερα τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου για τις χώρες του ΟΠΕΚ εξαιτίας «της ελαφρώς μεγαλύτερης παραγωγής» των χωρών του καρτέλ. Όπως επισημαίνει ο Schieldrop από την SEB Markets, περαιτέρω μείωση της παραγωγής μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στην αμερικανική παραγωγή από σχιστόλιθο. Παράλληλα, όσον αφορά στην αμερικανική παραγωγή θεωρεί ότι «όταν μειώνεις την παραγωγή, αυτό δεν γίνεται χωρίς επιπτώσεις. Μπορεί να έχεις κάποιο αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα αλλά μεσοπρόθεσμα αυτό σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή για το 2018 και το 2019».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider