Πρώτη συνεδρίαση του χρόνου για το πετρέλαιο από τον OPEC

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη συνεδρίαση του χρόνου για το πετρέλαιο από τον OPEC

Την πρώτη συνεδρίαση του έτους κάνουν τα κράτη του OPEC για να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 32,5 εκατομμύρια βαρέλια με στόχο την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών του OPEC θα εξετάσουν τα πρώτα αποτελέσματα εφαρμογής της συμφωνίας. Θετικά έχουν ήδη ανταποκριθεί αρκετά κράτη όπως είναι η Σαουδική Αραβία της οποίας η παραγωγή έπεσε κάτω από 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ενώ δεσμεύσεις για συμμετοχή στη συμφωνία έχουν αναλάβει και χώρες εκτός OPEC όπως είναι η Ρωσία, το Ομάν κλπ.

Καθοριστικό θα είναι το α’ εξάμηνο του 2017 καθώς οι χώρες του οργανισμού αναμένουν ότι θα επέλθει ισορροπία στην αγορά λόγω της μείωσης της υπερβάλλουσας ποσότητας. Κάποια κράτη όπως η Σαουδική Αραβία εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟPEC, Mohammed Barkindo, εκτιμά ότι τα αποθέματα δεν θα μειωθούν σημαντικά πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αναμένεται να επηρεάσει και την ελληνική εγχώρια αγορά καθώς η χώρα εισάγει πετρέλαιο από Ιράκ, Ρωσία, Αίγυπτο, Λιβύη κλπ. Σε περίπτωση σημαντικής αύξησης, οι Έλληνες καταναλωτές θα δουν τις ήδη ανεβασμένες τιμές λόγω ΦΠΑ και ΕΦΚ να αυξάνονται και άλλο ενώ ανατιμήσεις θα γίνουν και στις τελικές τιμές των προϊόντων και τον κλάδο των μεταφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο OPEC δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκτείνει την τήρηση της συγκεκριμένης συμφωνίας και μετά το πέρας του εξαμήνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider