Τη Δευτέρα πέφτουν οι υπογραφές Metro - Βερόπουλου

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τη Δευτέρα πέφτουν οι υπογραφές Metro - Βερόπουλου

Η πρώτη μεγάλη συμφωνία στο χώρο του λιανεμπορίου τροφίμων είναι γεγονός. Μέτρο και Βερόπουλος ενώθηκαν «εις σάρκα μια», με όραμα τη δημιουργία μιας αλυσίδας καταστημάτων σούπερ μάρκετ και cash and carry που έως το τέλος της ερχόμενης τριετίας θα πραγματοποιεί τζίρο 1,5 δισ. ευρώ.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά το ναυάγιο της συμφωνίας που είχε προηγηθεί μεταξύ της Βερόπουλος και της Σκλαβενίτης. Ο χρόνος πιεστικός αλλά τελικά γόνιμος, αφού και οι δυο πλευρές αλλά και οι τράπεζες, οι οποίες κρατούσαν στα χέρια τους το δανεισμό της Βερόπουλος βρήκαν τελικά την χρυσή τομή και κατέληξαν σε μια συμφωνία για τη δημιουργία ενός σχήματος το οποίο σε πρώτη φάση θα αριθμεί 240 καταστήματα σούπερ μάρκετ, 50 Cash & Carry και 9.100 εργαζόμενους.

Οι δεσμοί των δυο οικογενειών χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Σχέσεις υγιούς ανταγωνισμού όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Μέτρο, Αριστοτέλης Παντελιάδης, και μακροχρόνιας φιλίας.

«Δεν κάνουμε μια απλή επένδυση. Δένουμε τις τύχες μας» δήλωσε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης ο οποίος δεν κρύβει ότι από τις αρχικές γενικόλογες συζητήσεις του Σεπτεμβρίου οι δυο πλευρές προχώρησαν, συμφώνησαν και κατάφεραν μάλιστα σε εξαιρετικά μικρό διάστημα, μόλις 2,5 εβδομάδων, να επιτύχουν και αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της Βερόπουλος που προβλέπει χαμηλότερα επιτόκια και νέα γραμμή χρηματοδότησης, η οποία μαζί με 35 εκατ. ευρώ -θα φτάσουν τα 50 σε βάθος τριετίας -και τα οποία διαθέτει η Μέτρο θα αξιοποιηθούν στη αναδιάρθρωση της Βερόπουλος.

Παράλληλα, η Μέτρο αναλαμβάνει όλες τις οφειλές της Βερόπουλος προς τους προμηθευτές της ανάμεσα τους και περίπου 70 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και το σύνολο του δανεισμού της εταιρείας ύψους 150 εκατ. ευρώ, τον οποίο μάλιστα σκοπεύει σταδιακά να αποπληρώνει με αρχή καλώς εχόντων των πραγμάτων από το 2017.

Όπως είπε κ. Παντελιάδης τα δάνεια της Βερόπουλος εξυπηρετούνταν κανονικά και η εταιρεία δεν έχει κόκκινα δάνεια, ενώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές τόνισε ότι «οι προμηθευτές της Βερόπουλος θα πληρωθούν άμεσα και στο ακέραιο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η συνεργασία πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος. «Θέλουμε τη συνεργασία και τη βοήθεια τους και όταν λέω βοήθεια δεν σημαίνει κανενός είδους haircut. Όλες οι υποχρεώσεις θα πληρωθούν στο ακέραιο».

Η συμφωνία αφορά την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Βερόπουλος στην Ελλάδα, δηλαδή δίκτυο 179 καταστημάτων, και οι τελικές υπογραφές θα μπουν την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής η οποία έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Εντός του 2016, θα αλλάξουν όνομα όλα τα καταστήματα της Βερόπουλος και θα γίνουν My Market ενώ η λογιστική ενοποίηση θα γίνει το συντομότερο δυνατό εντός της τριετίας.

Επιπλέον στην συμφωνία των δυο πλευρών δεν υπάρχουν ρήτρες που να απαγορεύουν την δραστηριοποίηση των δυο μερών εφόσον το θελήσουν, του μεν Νίκου Βερόπουλου στην εγχώρια αγορά σούπερ μάρκετ και του Αριστοτέλη Παντελιάδη στα Βαλκάνια.

Πάντως, ο κ. Παντελιάδης έκανε σαφές ότι δεν υπάρχει από την δική του πλευρά κανένα ενδιαφέρον για την αγορά των Βαλκανίων, όμως σύντομα η εταιρεία θα κάνει τα πρώτα της βήματα στην αγορά των cash&carry στην Κύπρο. Παράλληλα δεν απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο και άλλης εξαγοράς λέγοντας πως η εταιρεία δεν θα κλείσει τα μάτια της σε μια αγορά που αλλάζει ραγδαία.

Ειδικότερα, όσον αφορά την συμφωνία το νέο σχήμα που θα προκύψει από την εξαγορά της Βερόπουλος από τη Metro, στοχεύει σε τζίρο 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, πρόσληψη 1.000 νέων εργαζόμενων, νέων επενδύσεων 50 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 45-50 εκατ. ευρώ. Από το νέο σχήμα που θα διαθέτει δίκτυο άνω των 240 καταστημάτων σούπερ μάρκετ και 50 cash and carry, περί τα 19 καταστήματα της Βερόπουλος τα οποία είναι μικρά και ζημιογόνα και δεν υπάρχει περιθώριο να εξυγίανσης τους θα κλείσουν ενώ το προσωπικό θα μεταφερθεί σε άλλα καταστήματα.

Παράλληλα, επέκταση θα υπάρξει και στο «δίκτυο» των κέντρων logistics του νέου σχήματος. Στο πλαίσιο αυτό είναι κοντά σε συμφωνία για την αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη, όπως και ενοικίασης ψυκτικών χώρων. Επίσης σχεδιάζεται η επέκταση των αποθηκών στα Οινόφυτα κατά 20.000 τ.μ. και ο εκσυγχρονισμός των αποθηκών της Βερόπουλος στον Ασπρόπυργο.

Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει η METRO πρόκειται να ανοίξει 10 καταστήματα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα εντός του έτους, δύο cash & carry ενώ στα σχέδια είναι η επέκταση εκτός των συνόρων και συγκεκριμένα στην Κύπρο με τη δημιουργία ενός Cash & Carry το 2017.

Η METRO πέτυχε πέρυσι τζίρο 737 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 5,7% έναντι του 2014 και 20,4 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη από 17 εκατ. ευρώ το 2014. Αντίθετα ο όμιλος Βερόπουλου ακολούθησε πτωτική πορεία πραγματοποιώντας τζίρο το 2015 μόλις 385 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider