Το ελληνικό φαγητό κατακτά το εξωτερικό (pics)

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ελληνικό φαγητό κατακτά το εξωτερικό (pics)

Η κρίση είναι αυτή που οδήγησε πολλές ελληνικές αλυσίδες δραστηριοποιούμενες – κυρίως στον κλάδο της εστίασης να επεκταθούν στο εξωτερικό, με στόχο την αναπλήρωση του τζίρου που χάθηκε στην χώρα μας λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς λόγω της μειωμένης ζήτησης, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα μέχρι τώρα «κλειστά σύνορα» τους και να επεκταθούν σε νέες αγορές.
Μπαχάμες, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία αλλά και Αμερική αποτέλεσαν τους νέους επιχειρηματικούς προορισμούς δεκάδων εταιρειών, με στόχο την ενίσχυση του τζίρου τους ή ακόμη και την επιβίωση τους.

Αρκετές όμως ελληνικές επιχειρήσεις δεν έμειναν απλά στη σύναψη συνεργασιών με τοπικούς παίκτες της εκάστοτε αγοράς. Πολλές προχώρησαν ή ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε παραγωγικές επενδύσεις γεγονός που συνεπάγεται ότι η τοποθέτηση τους θα είναι στρατηγική και όχι ενδεχομένως, ευκαιριακή.

Mε νέο εργοστάσιο «δοκιμάζει» την αμερικανική αγορά και η Megas Yeeros, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γύρου και κρεατοσκευασμάτων στην Ελλάδα είναι τώρα και στην Αμερική με ένα εργοστάσιο σύγχρονης τέχνης 2.500 τμ2.

Άνοιγμα στις Μπαχάμες έκανε πρόσφατα η αλυσίδα ταχείας εστίασης Γρηγόρης, προσφέροντας στους κατοίκους και τουρίστες του νησιού γευστικές ελληνικές προτάσεις, όπως παραδοσιακές πίτες, σάντουιτς, special ροφήματα μέχρι και τον τον αυθεντικό καφέ Cofeeright.

Εκτός από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, η γνωστή αλυσίδα καφέ έχει ήδη παρουσία σε Κύπρο, Ρουμανία και Αλβανία, όπου δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία εδώ και χρόνια και συνεχίζει την αναπτυξιακή της δραστηριότητα, στοχεύοντας νέες χώρες.

Mέχρι την μακρινή Αυστραλία έχουν φτάσει τα ελληνικά burger, των Goody’s Burger House, όπου πέρυσι άνοιξε το πρώτο κατάστημα τους στη Μελβούρνη σε ένα από τα πιο δημοφιλή περάσματα της πόλης.

Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι το πρώτο που ανοίγει στη χώρα της Αυστραλίας από γνωστό όμιλο επιχειρηματιών που εξειδικεύεται στα τρόφιμα και στην εστίαση, ενώ το πλάνο ανάπτυξης προβλέπει τη λειτουργία 10 καταστημάτων μέσα στα επόμενα 4 χρόνια στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Πρόσφατα τα Goody’s Burger House υπέγραψε συμφωνία με τον γαλλικό όμιλο SODIFRAM για την ανάπτυξη της αλυσίδας καταστημάτων Goody’s Burger House στα υπεράκτια διαμερίσματα της Γαλλικής Δημοκρατίας (Μαγιότ και Ρεουνιόν) στον Ινδικό Ωκεανό και στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κομορών.

Το σχέδιο εξωστρέφειας που υλοποιεί ο Όμιλος Εστίασης Goody’s – Everest και ήδη περιλαμβάνει συμφωνίες για την ανάπτυξη των σημάτων του σε Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Λιβύη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και τη λειτουργία περισσοτέρων από 20 καταστημάτων σε Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία.

Αποτελεί μία από τις επιτυχημένες αλυσίδες εστιατορίων στην χώρα μας που ξεκίνησε την δραστηριοποίηση της από την Χαλκιδική, από τον Γιώργο και Θωμά Δούζη τα δύο αδέρφια που δημιούργησαν τη φίρμα.

Έτσι μετά από τα εστιατόρια «Ergon» σε Θεσσαλονίκη, Σκιάθο, Μύκονο και Ρόδο, η αλυσίδα δοκίμασε τις δυνάμεις της και στο Λονδίνο, με εξαιρετική επιτυχία και διθυραμβικές κριτικές στον βρετανικό τύπο.

Μία ακόμη εταιρεία που έχει εντατικοποιήσει τις κινήσεις της στο εξωτερικό είναι η αλυσίδα παγωμένου γιαουρτιού Chillbox.

Η αλυσίδα βρίσκεται σε 13 χώρες, στην Ευρώπη την Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Αιχμή του δόρατος αποτελούν τα 2 νέα καταστήματα που προστέθηκαν φέτος στο εκτεταμένο δίκτυο της Chillbox, στην Times Square, στην Αμερική και στο Dammam, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σαουδικής Αραβίας μετά την Τζέντα. Και η ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες συνεχίζεται, καθώς σχεδιάζονται ήδη τα νέα καταστήματα, στη Βοστώνη και στη Τζέντα.

Το ελληνικό φαγητό κατακτά το εξωτερικό (pics)
Το ελληνικό φαγητό κατακτά το εξωτερικό (pics)
Το ελληνικό φαγητό κατακτά το εξωτερικό (pics)
Το ελληνικό φαγητό κατακτά το εξωτερικό (pics)
Το ελληνικό φαγητό κατακτά το εξωτερικό (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider