Κούρεμα δύο ταχυτήτων για τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κούρεμα δύο ταχυτήτων για τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος

Μπορεί στο σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος να έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές τράπεζες, ωστόσο οι προμηθευτές της αλυσίδας συνεχίζουν να παραμένουν στο «σκοτάδι» όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τις οφειλές τους.

Αν και πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ύψος του κουρέματος προς τους προμηθευτές και αν αυτό θα φτάσει το 50%, τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο σύνθετα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι τράπεζες προβλέπει ότι για οφειλές μέχρι 100.000 ευρώ δεν θα γίνει κανένα κούρεμα.
Με αυτό τον τρόπο, αφενός μεν θα καμφθούν οι αντιδράσεις και αφετέρου θα περιοριστεί ο κίνδυνος κατάρρευσης προμηθευτών.
Αδιευκρίνιστο είναι μέχρι στιγμής ποιο θα είναι το ύψος του κουρέματος για τις πολυεθνικές εταιρίες που αποτελούν και τους μεγάλους προμηθευτές της Μαρινόπουλος.

Αν και στην δική τους περίπτωση τα περιθώρια ελιγμών που έχουν είναι μικρά, καθώς τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο μητρικής, εντούτοις φέρονται να δέχονται κούρεμα των οφειλών τους καθώς θεωρούν ότι σε αντίθετη περίπτωση, όχι μόνο θα χάσουν τα χρήματα τους, αλλά θα περιοριστούν και οι δυνατότητες πωλήσεων και διαπραγμάτευσης των τιμών λόγω της συρρίκνωσης του δικτύου πολυκαταστημάτων στην περίπτωση που η Μαρινόπουλος βάλει λουκέτο.

Σε αυτή την περίπτωση ακούγεται ότι το κούρεμα θα φτάσει το 50%.

Όμως το πρόβλημα είναι ότι για πολλούς προμηθευτές ενδεχόμενο κούρεμα φαίνεται ότι διαταράσσει τις σχέσεις τους και με τις άλλες μεγάλες αλυσίδες όπως ο όμιλος My Market και ΑΒ Βασιλόπουλος.

Και αυτό γιατί οι δύο παραπάνω παίκτες του λιανεμπορίου, έχουν περάσει το μήνυμα στους προμηθευτές ότι αν δεχτούν κούρεμα… από το Μαρινόπουλο θα πρέπει να δεχτούν κάτι ανάλογο και από αυτούς αφού το αντίθετο δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η απόφαση πάντως των προμηθευτών και ειδικά των μεγαλύτερων εταιρειών που υποστηρίζουν το deal με τον Σκλαβενίτη, είναι κλειδί προκειμένου να συγκεντρωθεί η σύμφωνη του 60% των πιστωτών όπως προβλέπει ο Πτωχευτικός Κώδικας.

Την ίδια στιγμή όπως έγραψε το insider κρίσιμος παράγοντας ολοκλήρωσης του deal είναι και η στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιπες αλυσίδες (ΑΒ Βασιλόπουλο, Lidl, My Market). Αν και στην παρούσα φάση τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν το σχέδιο και τους όρους του, προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις προκειμένου να προασπίσουν και να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους.

Είναι σοβαρές άλλωστε οι ενστάσεις που προβάλλουν στο θέμα του κουρέματος φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της εξαγοράς του Βερόπουλου από τα My Market, η οποία έγινε χωρίς να υπάρξει κούρεμα των υποχρεώσεων από τον Όμιλο Παντελιάδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider