Στέλνουμε πετρέλαιο και γούνες στα Αραβικά Εμιράτα

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στέλνουμε πετρέλαιο και γούνες στα Αραβικά Εμιράτα

Η περίπτωση ταιριάζει με το γνωστό ανέκδοτο εκείνων που κατάφεραν να πουλήσουν πάγο στους Εσκιμώους.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την Ελλάδα η οποία έχει καταφέρει να εξάγει στις χώρες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων... γούνες αλλά και προϊόντα πετρελαίου!

Τώρα για ποιό λόγο σε μία χώρα με μέση ετήσια θερμοκρασία τους 34 βαθμούς Κελσίου, η Ελλάδα να εξάγει γούνες και άλλου είδους γουνοδέρματα, η απάντηση είναι μία: οι Ρώσοι.

Οι ελληνικές λοιπόν γούνες, οι οποίες προέρχονται από την Καστοριά, εξάγονται σε Ντουμπάι και Κουβέιτ και προορίζονται για τους Ρώσους επισκέπτες των κρατιδίων αυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική Αρχής, στο α΄ τρίμηνο του 2016 οι ελληνικές εξαγωγές γουνοδερμάτων προς τα Αραβικά Εμιράτα ανήλθαν στα 2,2 εκατ. ευρώ έναντι 4,3 εκατ. ευρώ στο α΄τρίμηνου 2015 (μείωση κατά 48%).

Ο λόγος για την πτώση είναι, οι μειωμένες κατά 50% αφίξεις Ρώσων τουριστών στα Εμιράτα (μόλις 211.000 επισκέπτες το 2015, έναντι 420.000 το 2014), που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν και οι ελληνικές εξαγωγές γουνοδερμάτων από 74,6 εκατ. ευρώ το 2014, σε 34,1 εκατ. ευρώ το 2015.

Εκτός από τις γούνες, όμως η Ελλάδα εξάγει στην πλέον πετρελαιοπαραγωγική χώρα του κόσμου και... πετρελαιοειδή προϊόντα.

Μάλιστα η αύξηση των εξαγωγών ελληνικών πετρελαιοειδών στο α΄τρίμηνο του 2016 ήταν αλματώδης, φτάνοντας το 605%, με την αξία τους να «σκαρφαλώνει» στα 11,7 εκατ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Βέβαια και σε αυτό υπάρχει εξήγηση. Στα πλαίσια της συμφωνίας των πέτρελαιοπαραγωγικών χωρών με τα ελληνικά διυλιστήρια προβλέπεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις (που προμηθεύονται αργό) θα τους επιστρέφουν προϊόντα από την διύλιση, είτε αυτά αφορούν πλαστικά είτε άλλα προϊόντα πετρελαίου.

Τον «κατάλογο» των πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων συμπληρώνουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμπληρώνουν οι φράουλες και τα σμέουρα καθώς τα γλυκά του κουτουλιού με τις μαρμελάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider