Η πορεία προς την επιτυχία: Το παράδειγμα της Electrolux

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πορεία προς την επιτυχία: Το παράδειγμα της Electrolux

Λουκέτα, αποτυχημένες προσπάθειες αναδιάρθρωσης και failure stories κάνουν τον τελευταίο καιρό την εμφάνισή τους στους πηχυαίους τίτλους των μέσων ενημέρωσης με τους αρμόδιους να υποστηρίζουν πως η πτώση της ζήτησης σε συνδυασμό με την αύξηση της προσφοράς θα οδηγήσει σε νέους δρόμους την επιχειρηματική κοινότητα. Ωστόσο τα λιγοστά success stories που κυκλοφορούν όχι μόνο κερδίζουν τις εντυπώσεις αναγνωστικού και καταναλωτικού κοινού αλλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα πως μια εταιρεία συνυφασμένη με την τεχνολογία και πάντα πρωτοπόρα, είναι δύσκολο να αποτύχει. Τρανό, των προλεγόντων, παράδειγμα αποτελεί η Electrolux.

Από την πρώτη ηλεκτρική σκούπα που εξέπληξε το καταναλωτικό κοινό ένα σχεδόν αιώνα πριν, το 1922, έως και τις σημερινές πρωτοποριακές από τεχνολογικής απόψεως συσκευές μαγειρικής (κουζίνες/φούρνοι/επαγωγικές εστίες) η εταιρεία καταφέρνει να καλύπτει τις ανάγκες του κάθε πελάτη και να πρωτοστατεί στις λευκές κι όχι μόνο συσκευές.

Ποια είναι η πορεία όμως της εταιρείας που από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι και σήμερα κερδίζει το στοίχημα της καθημερινότητας των καταναλωτών κάνοντας το «νοικοκυριό» παιχνίδι;

Η πρώτη οικιακή ηλεκτρική σκούπα

Ήταν αρχές του 20ου αιώνα όταν ο Αlex Wenner Gren, ένας Σουηδός μηχανικός και παράλληλα ιδιοφυΐα στο μάρκετινγκ, αποφάσισε να γνωρίσει την Βιέννη και ταυτόχρονα και την πρώτη βαριά συσκευή που καθαρίζει, την Santo. Εντυπωσιασμένος από το καινοτόμο για την εποχή προϊόν, αποφασίζει να εργαστεί στην εταιρεία που το κατασκευάζει μέχρι να μάθει τα πάντα γι αυτό. Όταν πλέον έχει μάθει αρκετά επιστρέφει στη Στοκχόλμη και πιάνει δουλειά στην τότε AB Lux. Λίγα χρόνια πριν, το 1901, η AB Lux έχει κάνει πάταγο με την κατασκευή της λάμπας κηροζίνης. Στη συνέχεια όμως δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό του ηλεκτρικού φωτός αναζητώντας νέα προϊόντα που θα καταφέρουν να καταπλήξουν. Μιας και το έδαφος είναι πρόσφορο, ο Wenner- Gren και η ομάδα του αναπτύσσει και παρουσιάζει την Lux 1, μία από τις πρώτες οικιακές ηλεκτρικές σκούπες το 1912. Η Lux 1 έμελλε να αποτελέσει την απαρχή μιας εταιρείας ηγέτη που δεν κατάφερε απλά να αλλάξει την ιστορία αλλά να γράψει τη δική της.

Εκτός από τα εύσημα για την ιδέα, ο Wenner - Gren παίρνει και τα δικαιώματα για να διανείμει το προϊόν του σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία και ιδρύει την εταιρεία Svenska Elektron, αργότερα Elektromekaniska. Μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια οι δύο εταιρείες ενώνονται και ο Wenner Gren κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της νέας πλέον Elextrolux, αργότερα Electrolux, η οποία διαγράφει ήδη ανοδική πορεία.

Το πρώτο εντοιχισμένο ψυγείο

Σε αυτό συμβάλλει και η παρουσίαση του ψυγείου απορρόφησης (absorption refrigerator) ή αλλιώς D-fridge το 1925, το οποίο αν και δεν λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο με τα σημερινά ψυγεία έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά: έδειχνε στις νοικοκυρές τον τρόπο να αποθηκεύουν και να διατηρούν για περισσότερο καιρό τα τρόφιμα στο σπίτι.

Στην αλλαγή της δεκαετίας, η εταιρεία καινοτομεί ξανά παρουσιάζοντας το πρώτο εντοιχισμένο ψυγείο, ενώ οι πωλήσεις των προηγούμενων προϊόντων εξακολουθούν να θριαμβεύουν.

Το πρώτο πολυμίξερ

Αν και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος που ακολούθησε περιορίζει τις πωλήσεις την εταιρείας, η παρουσίαση μιας νέας βοηθητικής συσκευής συμβάλλει αισθητά στην ανάκαμψή της. Ο πρώτος βοηθός επεξεργασίας τροφίμων η αλλιώς μίξερ γίνεται άλλωστε το best seller της επόμενης δεκαετίας.

Πλυντήριο ρούχων και πιάτων

Εστιάζοντας ξανά την προσοχή της στην καθαριότητα, την επόμενη δεκαετία η εταιρεία καινοτομεί ξανά και παρουσιάζει το πρώτο οικιακό πλυντήριο, απαλλάσσοντας χιλιάδες νοικοκυρές από την επίπονη διαδικασία της... σκάφης. Το 1955 έχοντας επεκτείνει την παραγωγή σε διάφορα μέρη του κόσμου μπαίνει στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Στο τέλος της ίδιας δεκαετίας παρουσιάζει το πλυντήριο πιάτων που μέχρι σήμερα αποτελεί την αγαπημένη οικιακή συσκευή όλων των μελών μιας οικογένειας για την ευκολία που προσφέρει ενώ μας συστήνει και την πρώτη συσκευή που συνδυάζει το ψυγείο με τον καταψύκτη.

Οικιακή σκούπα με σακούλα αποθήκευσης της σκόνης

Τέσσερα χρόνια αργότερα η εταιρεία κάνει και πάλι την επανάστασή της παρουσιάζοντας την πρώτη οικιακή ηλεκτρική σκούπα που αποθηκεύει την σκόνη σε ειδική σακούλα και μάλιστα με ένδειξη του πότε γεμίζει.

Από το αλυσοπρίονο στην ηλεκτρική σκούπα ρομπότ

Ακολουθούν μοντέρνες κουζίνες με έντονα χρώματα κουζίνες (1973) το αλυσοπρίονο με την εξαγορά της Husqvarna το 1978 το ψυγείο με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας το 1991 και ο νέος αιώνας εγκαινιάζεται το 2001 με την ηλεκτρική σκούπα ρομπότ που σας λύνει τα χέρια.

Σήμερα η Electrolux έχει τη λύση για τα πάντα, από το μαγείρεμα (και με ατμό), μέχρι την πλύση (ρούχων και πιάτων) και την ψύξη. Όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία συνεχίζει να καινοτομεί και να κυριαρχεί στις λευκές συσκευές όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά ακόμα και σε όσους αναζητούν επαγγελματικό αποτέλεσμα.

Μιλώντας με αριθμούς η Electrolux διαθέτει εμπειρία 90 και πλέον ετών, περισσότερα από 40 εκατομμύρια προϊόντα για πελάτες τα οποία διανέμει σε 150 χώρες κάθε χρόνο. Το 50% των chef και το 1/3 από όλες τις αλυσίδες επιχειρήσεων παγκοσμίως χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Electrolux ενώ παραμένει ο νο1 πάροχος επαγγελματιών και πλυντήρια και εστιατόρια.

Σε όλες τις συσκευές ενσωματώνει σύγχρονα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, γεγονός που την έχει μετατρέψει σε κυρίαρχο στην αγορά των λευκών συσκευών τόσο στον οικιακό όσο και στον επαγγελματικό εξοπλισμό.

Τρανό παράδειγμα ο εντοιχιζόμενος φούρνος ατμού με 25 διαφορετικούς τρόπους ψησίματος, αλλά και οι επαγωγικές εστίες Electrolux με έξυπνη τεχνολογία επαγωγής που θερμαίνει απευθείας το σκεύος και το περιεχόμενό του, διατηρώντας παράλληλα κρύα την επιφάνεια γύρω από αυτά, προϊόντα που βρίσκει κανείς στον Κωτσόβολο.

Τη διαφορά κάνει σίγουρα η ολιστική προσέγγιση των προϊόντων της σε συνδυασμό με την άριστη ποιότητα των υλικών και την τεχνογνωσία της. Ωστόσο οι συσκευές της δεν διακρίνονται μόνο για τη λειτουργικότητα και τη χρηστικότητά τους αλλά και για την εμφάνισή τους.

Αυτό ίσως είναι ένα ακόμα μυστικό της επιτυχημένης για χρόνια πορείας της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider