Ποια πετρελαιοκίνητα μοντέλα συνιστούν οι οικολόγοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια πετρελαιοκίνητα μοντέλα συνιστούν οι οικολόγοι
Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια περιλαμβάνονται και πάλι στη λίστα των «πράσινων» μοντέλων της γερμανικής λέσχης αυτοκινήτου VDC και πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Η λέσχη VDC έχει οικολογικό προσανατολισμό και όπως τονίζει, «τα νέα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. πετυχαίνουν καλά αποτελέσματα στα εργαστήρια και είναι καθαρά στον δρόμο». Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της συγκεκριμένης λέσχης, οι εκπομπές διοξειδίων του αζώτου σε οχήματα πετρελαίου, που πληρούν τις αντιρρυπαντικές προδιαγραφές Euro 6d-temp, είναι αισθητά χαμηλότερες σε σύγκριση με παλαιότερα μοντέλα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις δειγματοληπτικές μετρήσεις, που γίνονται κάτω από κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας στον δρόμο, όπου οι εκπομπές ρύπων ορισμένων πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. κυμαίνονται στα επίπεδα ενός σύγχρονου μοντέλου με βενζινοκινητήρα. Οι ειδικοί της γερμανικής λέσχης υπογραμμίζουν πάντως, ότι τα ντιζελοκίνητα οχήματα τεχνολογίας 6c -ή και παλαιότερης-, εξακολουθούν να επιβαρύνουν το περιβάλλον με υπερβολικούς ρύπους.

Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα μείωσης των οξειδίων του αζώτου στα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. ήταν η τοποθέτηση ειδικών καταλυτών, με τους οποίους άρχισαν να εφοδιάζονται τα αυτοκίνητα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Dieselgate το φθινόπωρο του 2015.

Η λέσχη VCD συνιστά ως καθαρά 21 πετρελαιοκίνητα μοντέλα, που εμφανίζουν στις μετρήσεις χαμηλή κατανάλωση και μειωμένες εκπομπές οξειδίων του αζώτου. Κορυφαίο ανάμεσά τους είναι το Peugeot 308 SW Blue HDi 100, που εντυπωσιάζει –σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις- με τη χαμηλότερη κατανάλωση πετρελαίου, δηλαδή 4,4 λίτρα ανά 100 χλμ.

H συγκεκριμένη λίστα δεν είναι πλήρης και λείπουν κάποιες εταιρείες, ωστόσο είναι αρκετά κατατοπιστική. Σε αυτήν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα BMW Active Tourer 216d, Citroen C3 Blue HDi 100 STT, Citroen C3 Aircross Blue HDi SST, Dacia Lodgy Blue dCi 95, Kia Stonic και Ceed στην έκδοση 1.6 CRDi 115, MINI Clubman One D και Countryman One D, Peugeot 208, 2008, 308, 3008 και 5008 με κινητήρες πετρελαίου 100 και 130 ίππων, Renault Megane και Kadjar στις εκδόσεις ντίζελ BLUE dCi 115 και Volvo V40 D2 και Volvo V60 D3.

Στα βενζινοκίνητα μοντέλα διαθέτουν κορυφαίες αντιρρυπαντικές προδιαγραφές το Ford Focus 1.0 EcoBoost και το Ford Fiesta 1.0 Ecoboost, αλλά και η τριάδα των μίνι Toyota Aygo 1.0 VVT-I, Peugeot 108 Access VTi 72 και Citroen C1 Start VTi 72, που αποδεικνύεται εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον και προς την τσέπη του καταναλωτή εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου.

Από τα υβριδικά μοντέλα η VDC ξεχωρίζει το ιαπωνικό Toyota Prius και από το αεριοκίνητα το VW up! στην έκδοση φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider