Ποια αυτοκίνητα απέκτησαν υπεραξία από διάσημους ιδιοκτήτες; (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια αυτοκίνητα απέκτησαν υπεραξία από διάσημους ιδιοκτήτες; (pics)

Συχνά πυκνά βγαίνουν στο σφυρί αυτοκίνητα με κάποιον επώνυμο προκάτοχο, προκαλώντας έτσι το ερώτημα, αν -και πόσο- ανεβάζει κάτι τέτοιο την τιμή πώλησής τους. Αυτό ισχύει όντως στην πράξη τις περισσότερες φορές, αν και όχι πάντα. Για παράδειγμα, η Mercedes 770 του 1939 που προοριζόταν για τον Χίτλερ, δεν πωλήθηκε, επειδή ο ιδιοκτήτης της εκτιμούσε, ότι θα πετύχαινε μία καλύτερη προσφορά από τα επτά εκατομμύρια δολάρια, που ήταν η υψηλότερη που έγινε.

Από την άλλη πλευρά, η Ferrari με την οποία είχε κατακτήσει ο Μίκαελ Σουμάχερ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 το 2001, έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ πώλησης μονοθεσίου, καθώς άλλαξε χέρια για 7,5 εκατ. δολάρια. Ας δούμε, πόσο έπιασαν σε δημοπρασίες τα αυτοκίνητα πέντε διάσημων συμπολιτών μας και πόσο θετικά επηρεάστηκαν οι τιμές πώλησής τους από τους επώνυμους προκατόχους τους.

Γουόρεν Μπάφετ

Ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ ανήκει στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη με μία περιουσία της τάξης περίπου των 80 δις ευρώ. Το 2015 πωλήθηκε μία Cadillac DTS του 2006, που ανήκε στον Μπάφετ και έφερε μάλιστα το αυτόγραφό του στο ντουλαπάκι του συνοδηγού. Η αξία ενός παρόμοιου αυτοκινήτου κυμαινόταν γύρω στις 12.500 δολάρια, τελικά όμως πωλήθηκε στην τιμή των 122.500 δολαρίων, δηλαδή σχεδόν δεκαπλάσια. Να διευκρινίσουμε πάντως, ότι τα χρήματα δεν πήγαν στην τσέπη του επενδυτή, αλλά κατέληξαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις της Ομάχα, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του.

Nτόναλντ Τραμπ

Την άνοιξη του 2017 βγήκε σε δημοπρασία μία Ferrari F430 F1 του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αποσύρθηκε αρχικά, αφού δεν κάλυψε κανένας ενδιαφερόμενος ούτε καν την τιμή εκκίνησης. Χρειάστηκε να επανέλθει ο οίκος Auctions America, για να βρεθεί πλειοδότης που πλήρωσε για το σπορ μοντέλο 270.000 δολάρια.

Oυίνστον Τσόρτσιλ

Μεγάλη υπεραξία έδωσε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ σε ένα Land Rover Serie I, που είχαν κάνει δώρο στον πρώην Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας για τα ογδοηκοστά του γενέθλια. Το συγκεκριμένο μοντέλο πουλήθηκε πριν μερικά χρόνια σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο www.classicdrivers.com στην τιμή των 170.000 ευρώ. Εκτιμάται, ότι η πραγματική του αξία ήταν περίπου το ένα τέταρτο αυτού του ποσού και ότι το «καπέλο» στην τιμή πώλησης οφείλεται αποκλειστικά στον διάσημο ιδιοκτήτη του κατά το παρελθόν.

Στιβ Μακ Κουίν

Ο Aμερικανός ηθοποιός και λάτρης των μηχανοκίνητων σπορ εκτόξευσε στα ύψη όλες τις τιμές των αυτοκινήτων, που είχαν συνδεθεί με το όνομά του. Η Porsche 917, με την οποία εμφανίζεται στην αρχή της ταινίας ‘’Le Mans’’ πωλήθηκε για 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ το Ford GT 40 που οδηγούσε επίσης στην ίδια ταινία, κόστισε στο νέο ιδιοκτήτη του 16 εκατ. ευρώ. Θαυμαστής του Μακ Κουίν πλήρωσε εξάλλου περίπου εννέα εκατ. ευρώ για μία Ferrari 275 GTB του διάσημου ηθοποιού. Όλα αυτά τα μοντέλα θα είχαν πουληθεί περίπου 50% φτηνότερα, αν δεν είχε καθίσει στο τιμόνι τους ο Στιβ Μακ Κουίν.

Πάπας Βενέδικτος ο 16ος

To μπόνους της διασημότητας είχαμε και στην περίπτωση της μεταπώλησης ενός απλού και ταπεινού VW Golf, το οποίο αγόρασε ένα Καζίνο των ΗΠΑ στην εξωπραγματική τιμή των 190.000 ευρώ. Η πραγματική του αξία ήταν βεβαίως ένα μικρό κλάσμα της τιμής πώλησης, όμως το Golf ανήκε στον παρελθόν στον καθολικό Καρδινάλιο Ράτσινγκερ και μετέπειτα Πάπα Βενέδικτο τον 16ο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider