Άνοιξη για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξη για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου

Συνεχίστηκε και τον Μάρτιο η ανοδική πορεία της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων, ΣΕΑΑ, ταξινομήθηκαν τον εφετινό Μάρτιο 11.058 καινούρια Ι.Χ. έναντι 9.445 του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Πρόκειται για αύξηση 17,1%, ενώ η συνολική αύξηση για το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι σε σχέση με πέρυσι 26,9%, καθώς εφέτος πωλήθηκαν κατά το συγκεκριμένο διάστημα 26.781 καινούρια επιβατηγά αυτοκίνητα και το 2017 είχαν ταξινομηθεί 21.097 Ι.Χ.

Να σημειώσουμε, ότι ο μήνας Μάρτιος θεωρείται γενικότερα πολύ καλός για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου, επειδή υλοποιούνται παραγγελίες πολλών εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων, οι οποίες επωφελούνται από την καλή πορεία του τουρισμού στη χώρα μας. Υπάρχει πάντως γενικότερη αισιοδοξία στον κλάδο, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σημαντική ζήτηση και από ιδιώτες, ενώ την προηγούμενη διετία κρατούσαν όρθια την αγορά ουσιαστικά οι εταιρικές πωλήσεις.

Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση από τα Ι.Χ. εμφανίζει το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η αγορά των καινούριων μοτοσικλετών με κινητήρες άνω των 50 κ.εκ. Εφέτος ταξινομήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 5.423 καινούρια δίκυκλα τέτοιων προδιαγραφών έναντι 4.141 του πρώτου τριμήνου του 2017, οπότε υπάρχει μία αύξηση της τάξης του 31%.

Εκρηκτική ήταν και η άνοδος στις πωλήσεις λεωφορείων τον εφετινό Μάρτιο, προφανώς λόγω του τουρισμού. Ετσι πωλήθηκαν 51 τέτοια οχήματα, όταν τον Μάρτιο του 2017 είχε περιοριστεί ο αριθμός τους σε 16 (+218,8%), ενώ στο σύνολο τριμήνου είχαμε 75 ταξινομήσεις καινούριων λεωφορείων έναντι 47 του ίδιου διαστήματος πέρυσι (+59,6%).

Πιο ήπια είναι η αύξηση στις ταξινομήσεις καινούριων φορτηγών, οι οποίες αντικατοπτρίζουν έως ένα βαθμό και τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2018 καταγράφηκαν 667 ταξινομήσεις ελαφρών και βαρέων φορτηγών έναντι 553 του Μαρτίου του 2017 (+20,6%) και το πρώτο εφετινό τρίμηνο 1.920 έναντι 1.794 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (+7%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider