Εθνική Ασφαλιστική: Κατά της Gongbao στρέφονται οι εργαζόμενοι

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Ασφαλιστική: Κατά της Gongbao στρέφονται οι εργαζόμενοι

Αμφιβολίες για την ικανότητα της κινεζικής εταιρείας Gongbao και του επικεφαλής της Wong Ching να αναλάβουν την Εθνική Ασφαλιστική εκφράζουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας κάνοντας λόγο για «αμφιβόλου αξίας επενδυτές».

Σε μια ανακοίνωση με τίτλο «Έργα και ημέρες του αφεντικού της Gongbao», η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία», παράταξη που έχει την πλειοψηφία στον Σύλλογο Εργαζομένων Εθνικής Ασφαλιστικής αφήνει αιχμές για τον Wong Ching επικαλούμενη δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου. Αφήνει μάλιστα αιχμές για νέο φιάσκο όπως με την Exin αναφέροντας «είναι σημαντικό να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος, να μην τα επαναλαμβάνουμε, να μην πιστεύουμε ότι “αύτη αυτή τη φορά όλα θα πάνε καλά”, ενώ όλα δείχνουν ότι “κάτι πάει λάθος”».

«Ο κ. Wong Ching, ιδιοκτήτης της Gongbao Investment, μοναδικής υποψήφιας για την αγορά της Εταιρίας μας, κατηγορείται για την οικονομική καταστροφή του καναλιού Asia Television (ATV) το 2015, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου», αναφέρει η παράταξη δίνοντας συγκεκριμένους συνδέσμους από την εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post (εδώ, εδώ και εδώ).

«Μπορεί ο κλάδος δραστηριοποίησης να είναι διαφορετικός, όμως οι διοικητικές ικανότητες ενός στελέχους αποδεικνύονται από τα αποτελέσματα των αποφάσεων και των πράξεων του, γεγονός που μάλλον δυσοίωνες προβλέψεις προδικάζει για τον κ. Wong Ching, όταν αυτός “κατάφερε” αντί να δώσει νέα ώθηση στο δίκτυο, όπως υποσχόταν, να βάλει λουκέτο στο εν λόγω κανάλι και να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους. Φυσικά, δεν πρέπει να αφεθεί να επαναλάβει την επιτυχία του!», συμπληρώνει η παράταξη που ζητά να σταματήσει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η σιγή και τα αναπάντητα ερωτήματα

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής αντιδρούν η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε επίσημες ανακοινώσεις με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση να αναφέρουν ότι αναμένονται εξελίξεις ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα μέσω στοχευμένων διαρροών στον ελληνικό Τύπο πηγές του κινεζικού ομίλου δήλωσαν πως η εταιρεία διαθέτει την απαραίτητη χρηματοδότηση, ενώ ετοιμάζει διοικητική ομάδα με μεγάλη εμπειρία στον χώρο των ασφαλίσεων, κάτι που η Gongbao δεν διαθέτει καθώς δεν δραστηριοποιείται στον χώρο.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς όσο συνεχίζεται η «σιγή ιχθύος» παραμένουν μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα. Το βασικό απ’ αυτά είναι το πώς έχει καταφέρει η Gongbao να συγκεντρώσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για μια εξαγορά τέτοιου μεγέθους όπως αυτή της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τον Απρίλιο η Rongfeng η οποία συνδέεται με την Gongbao μέσω του Wong Ching είχε δηλώσει με επίσημη ανακοίνωση της στο Χρηματιστήριο της Σενζέν που είναι εισηγμένη ότι θα συμμετάσχει μόνο μετοχικά στο σχήμα με την Gongbao, καθώς δεν δραστηριοποιείται στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης και δεν διαθέτει ούτε τη τεχνογνωσία, ούτε τα στελέχη.

Στο ερώτημα του Χρηματιστηρίου για το που θα βρει τα κεφάλαια δεδομένου ότι σαν εταιρεία είναι πολύ μικρότερη από την Εθνική Ασφαλιστική η Rongfeng ξεκαθάρισε πως η επένδυση θα χρηματοδοτείται κατά 40% με ίδια κεφάλαια των δύο εταιρειών και κατά 60% από δάνεια. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η αποπληρωμή του δανεισμού θα γίνει από τους δύο εταιρείες αλλά και από τα λειτουργικά κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider