Μυτιληναίος: Έρχεται το μεγαλύτερο εταιρικό ομόλογο στην Ελλάδα

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Έρχεται το μεγαλύτερο εταιρικό ομόλογο στην Ελλάδα

Τη μεγαλύτερη ομολογιακή έκδοση που έχει πραγματοποιηθεί στη νέα οργανωμένη αγορά της ΕΧΑΕ ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, η οποία μάλιστα θα προσφέρει το «χαμηλότερο επιτόκιο» που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Η έκδοση, η οποία βρίσκεται ήδη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπως έχει αναφέρει με δημοσίευμά του το insider.gr, αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του Ιουνίου.

Μέχρι στιγμής, τη μεγαλύτερη ομολογιακή έκδοση έχει πραγματοποιήσει στην ελληνική αγορά ο ΟΠΑΠ, ο οποίος άντλησε 200 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο με επιτόκιο 3,5%, το οποίο αποτελεί και το χαμηλότερο μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά. Όπως αναφέρουν στο insider.gr χρηματιστηριακοί κύκλοι, για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, το ομόλογο του Μυτιληναίου δεν αναμένεται να υπερβεί σε μέγεθος τα 300 εκατ., ενώ το τοκομερίδιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ενδεχομένως στα επίπεδα του ΟΠΑΠ ή ελαφρώς κάτω από αυτά.

Στο εταιρικό ομόλογο του Μυτιληναίου θα συμμετέχει με 50 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD), όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ομίλου στη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων την Πέμπτη. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό της έκδοσης.

Με το ομολογιακό πάντως, ο όμιλος αναμένεται να μειώσει τα χρηματοοικονομικά κόστη και να συμμετάσχει σε ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έκδοσή του ανοίγουν για τον όμιλο πιστωτικές γραμμές ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τον εταιρικό μετασχηματισμό του Ομίλου, που αφορά τη συγχώνευση με απορρόφηση των εταιρειών «ΜΕΤΚΑ Βιομηχανική - Κατασκευαστική Ανώνυμη Εταιρεία», «Αλουμίνιον της Ελλάδος Βιομηχανική και Εμπορική Ανώνυμος Εταιρεία ΒΕΑΕ», «Protergia Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» και «Protergia Θερμοηλεκτρική Αγίου Νικολάου Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας» (που ενέκρινε η γενική συνέλευση). αναμένεται να μειώσει σημαντικά το χρηματοοικονομικό κόστος του Ομίλου γεγονός που θα οδηγήσει σε ετήσια EBITDA άνω των 300 εκατ. ευρώ το 2017 και σε κέρδη προ φόρων άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Αύξηση της συμμετοχής της εξετάζει η Fairfax

Ο κ. Μυτιληναίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενίσχυση του μεριδίου της Fairfax Financial Holdings.

Η διεθνής εταιρεία συμμετοχών αποτελεί ήδη στρατηγικό επενδυτή του ομίλου Μυτιληναίος με ποσοστό 6,1% και εξετάζει τη διεύρυνση του μεριδίου της, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου. Από το βήμα του ΣΕΒ την Τετάρτη, ο μεγαλοεπεδυτής Πρεμ Γουάτσα έδωσε τα «εύσημά» του στη Μυτιληναίος, κάνοντας λόγο για «απίστευτο track record» που αιτιολογούν και με το παραπάνω την επένδυση που έκανε στον όμιλο το διεθνές fund.

Κατά την ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι είναι ζωτικής σημασίας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος τον Ιούνιο και να προσδιοριστεί από τους δανειστές της χώρας συγκεκριμένη λύση για το χρέος.

Συνάντηση τετ-α-τετ με τον Λιου

Με τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο πλαίσιο της 21η Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί το διήμερο 28-29 Ιουνίου 2017.

Ο πρώην Αμερικανός αξιωματούχος ΗΠΑ θα συνομιλήσει σε ειδική ενότητα του συνεδρίου του Economist με τον επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελο Μυτιληναίο, για τις προκλήσεις στην διεθνή οικονομία, αλλά και το μέλλον της χώρας, στο ρευστό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Νέο εργοστάσιο αλουμίνας

Νέο εργοστάσιο αλουμίνας, μια επένδυση 400 εκατ. δολαρίων που θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας και θα ανεβάσει την παραγωγή στο 1 εκατομμύριο τόνους θα χτίσει ο όμιλος Μυτιληναίος.

Αυτό προέκυψε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ενώ όπως έγινε γνωστό προωθείται η αναβάθμιση της μονάδας παραγωγής αλουμινίου, μια επένδυση 100 εκατ. ευρώ η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας από τις 190 χιλιάδες στις 270 χιλιάδες τόνους

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider